Vivacom в подкрепа на златните ни олимпийски отбори по природни науки

OFFNews 29 декември 2023 в 11:19 695 0

шампиони
Вълкан Горанов (вдясно) и Крум Александров.

Върхът в кариерата на всеки един спортист е участието на олимпийски игри – най-престижното международно състезание в света. Там те показват своите физически способности, като всеки се стреми към първото място и златния медал. Паралелно със стандартните олимпиади обаче се провеждат и състезания, в които не са водещи физическите данни, а знанията в различни сфери на науката.

В тях участват участват олимпийските ни отбори по природни науки се представят на изключително високо ниво и често се прибират у дома с медали. Техните успехи редовно остават в периферията на новинарския поток, но талантът им е забелязан от Vivacom. В последните две издания на дарителската инициатива Операция „Жълти стотинки“ телекомът подкрепя националните олимпийски отбори по природни науки. През тази година телекомът събра над 53 хил. лв., които бяха дарени за българските олимпийци по природни науки, а общото дарение от последните две издания на кампанията надхвърля 100 000 лв.

Бенефициент на тези средства е Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, което е създадено през 2010 г. и помага за цялостното обучение и подготовка на българските отбори по астрономия, биология, информатика, математика, лингвистика, химия, физика и на младите физици. Изпълнителният директор на Сдружението, Вълкан Горанов, споделя в интервю пред „Булевард България“: „Участието в международни олимпиади е много ценно не само заради медалите. То е уникален опит да се срещнат с най-добрите на тяхната възраст. Много от тези приятелства, които създават на олимпиадите, прерастват в колегиални партньорства във времето. Това ще са топ учените на бъдещето, които ще се познават, защото са били заедно по олимпиади“.

Един от младежите, които завоюваха златни медали на последната международна олимпиада по химия, се казва Крум Александров, и още в първи клас започва да участва на състезания по математика по желание на родителите си. Впоследствие той открива страстта си към химията и в момента е 1 курс студент във Факултета по химия и фармация към Софийския университет. Младежът има амбиции да се занимава с научноизследователска дейност и кариерата му изглежда обещаваща, защото вече работи като техник-химик в БАН. „От разработване на нови пластмаси, през създаването на пигменти, които не изсветляват на слънцето, до изследването на това как лекарствата си взаимодействат с тялото и как медикаментите действат различно, ако са доставени в организма по различен начин...химията е навсякъде“, споделя Крум пред „Булевард България“.

Съвместното сътрудничество между Vivacom и Сдружението на олимпийските отбори по природни науки показва невероятни успехи, а доказателство за това е и наградата „Най-сполучливо партньорство“ от конкурса „Корпоративен дарител“ 2023. Компанията вярва, че подкрепата за родните олимпийци по природни науки е инвестиция в бъдещето, защото те ще бъдат двигателят на промени и иновации в бъдеще. Потенциалът на българските ученици е огромен, защото само за 2022 г. те печелят 11 златни, 18 сребърни и 13 бронзови медала в едни от най-престижните и конкурентни научни състезания.

Целия текст, посветен на Вълкан Горанов, Крум Александров и успехите на българските отброи по природни науки, можете да видите тук.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!