Вече ще можем да използваме ''Фейсбук'' и ''Инстаграм'', без профилите ни да са свързани

Предвидено е и потребителите да могат да използват Фейсбук Месинджър, дори и ако нямат Фейсбук

OFFNews 23 януари 2024 в 12:36 8435 0

Снимка Getty Images

Технологичнатаа корпорация "Мета" (Meta), собственик на Facebook, обяви, че потребителите в страните от Европейския съюз скоро ще могат да премахват връзката между профилите си в социалните мрежи "Фейсбук" (Facebook) и "Инстаграм" (Instagram).

Потребителите ще могат да ползват и други услуги на "Мета", без те да са свързани една с друга, предадоха ДПА и БТА. 

Съобщението идва в навечерието на влизането в сила през март на основополагащите правила на ЕС за дигиталните компании, обхванати в Законодателния акт за цифровите услуги, целящи да осигурят онлайн сигурността на потребителите.

Правилата са насочени срещу разпространението на вредно съдържание, което е незаконно или нарушава условията за ползване на онлайн платформите - това може да са публикации, с които се призовава извършването на геноцид. Целта е и да бъдат гарантирани основните права на европейските потребители на онлайн услуги, сред които и защита на личните им данни.

В случая с "Мета" промените, който ще бъдат въведени, ще позволят на потребителите в ЕС, Европейското икономическо пространство (ЕИП) и в Швейцария да ползват много от услугите, без това да доведе до споделяне на личните им данни в различни онлайн платформи.

Потребителите ще имат възможност да ползват "Фейсбук Месинджър" (Facebook Messenger), без да се налага да имат профил във "Фейсбук".

Тези, които са свързали профилите си в "Инстаграм" и "Фейсбук", ще могат да ги разделят.

Потребителите на услугите "Фейсбук маркетплейс" (Facebook Marketplace) и "Фейсбук гейминг" (Facebook Gaming) ще имат право да изберат достъп до тях, при който информацията за използването на тези приложения няма да бъде достъпна на основния им профил във "Фейсбук".

"Мета" обаче изтъква, че този избор ще доведе до "намаляване на функционалността".

"През следващите няколко седмици" Мета ще започне да изпраща съобщения на потребителите с насоки относно възможността за прекратяване на връзката между различните приложения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!