Туитър съкрати половината персонал за ден, после моли десетки да се върнат

Мащабни съкращения във "Фейсбук" се очакват тази седмица

OFFNews 07 ноември 2022 в 09:09 10221 0

Илън Мъск

Снимка Архив

Илън Мъск

След като в петък "Туитър" съкрати около половината от персонала си след придобиването му от Елон Мъск срещу 44 млрд. долара, сега компанията се обръща към десетки служители и ги моли да се върнат, съобщи "Блумбърг" в неделя.

Някои от тези, които са помолени да се върнат, са били уволнени по погрешка. Други са били освободени, преди ръководството да осъзнае, че тяхната работа и опит може да са необходими за изграждането на новите функции, които Мъск предвижда, се казва в репортажа.

"Туитър" съкрати по имейл 50% от служителите си (около 3700 души), включително служители от екипа за безопасност, съобщи ръководителят на отдела за безопасност и интегритет на компанията Йоел Рот по-рано тази седмица. В туитове на служители на компанията за социални медии се казва, че сред съкратените са екипите, отговарящи за комуникациите, поддържането на съдържание, човешките права и етиката на машинното обучение, както и някои продуктови и инженерни екипи.

Според информацията на "Блумбърг" съкращенията са били с цел съкращаване на разходите. Много от служителите научили, че са съкратени, след като бил спрян достъпът им до системите на компанията. Исканията за връщане на служителите показват колко прибързан и хаотичен е бил процесът, коментира медията.

До момента от "Туитър" не са коментирали новината. 

В същото време "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че собственикът на "Фейсбук" - "Мета", планира мащабни съкращения тази седмица. Изданието се позовава на източници от компанията. Според информацията това ще са най-мащабните съкращения досега. Очаква се съкращенията да засегнат хиляди служители и според източниците се планира да бъдат обявени още в сряда. В края на септември Meta съобщава, че има над 87 000 служители. Представители на компанията вече са казали на служителите да отменят пътуванията, които не са от съществено значение, от тази седмица.

Планираните съкращения ще бъдат първите големи съкращения на персонала в 18-годишната история на компанията. Макар и по-малък в процентно изражение от съкращенията в "Туитър" през изминалата седмица, броят на служителите на Meta, които се очаква да загубят работата си, може да бъде най-големият досега в голяма технологична корпорация през годината, в която се наблюдава съкращаване в технологичната индустрия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови