Тим ВИЖЪН България: Изкуственият интелект тепърва ще навлиза в ERP системите и ще автоматизира предприятията

OFFNews 09 март 2020 в 14:31 2270 0

Една от най-динамичните ИТ тенденции през последните години е развитието на бизнес софтуера, който напоследък се променя с все по-бързи темпове. Срещнахме се с Росен Караиванов, управител на една от първите български ERP консултантски компании Тим ВИЖЪН България, за да поговорим за промените в този сегмент и бъдещето на автоматизацията в предприятията.


Въпрос: Тим ВИЖЪН България навърши 20 години съвсем наскоро. Какво се промени при системите за управление на бизнеса през този период?

Отговор: Ние действително сме една от първите компании за внедряване на ERP системи в България и като такава минахме през всички етапи от развитие на този пазар у нас. Ако в началото трябваше да обясняваме какво точно е ERP или CRM система и ролята ни беше в голяма степен образователна, то днес този проблем не стои на дневен ред и мениджърите знаят много добре от какво имат нужда техните предприятия.

Браншът премина през много промени. Видяхме навлизането на Business Intelligence системите, интеграцията с обединените комуникации, прехвърлянето към “облачни” архитектури, както и към мобилни интерфейси. За да достигнем до днешното положение, когато ERP системите дефинират в голяма степен бизнес процесите в стотици компании, а навлизането на изкуствения интелект и други нови технологии в тях тепърва ще променя сектора.


Въпрос: На какво се дължи успехът ви в един толкова динамичен и конкурентен сектор?

Отговор: През годините успяхме да създадем екип от изключителни професионалисти, които с течение на времето се превърнаха в едно истинско семейство. Днес, всеки в компанията е на точното място, така че цялата организация функционира като добре настроен механизъм. В хода на многобройните си проекти сме натрупали богато ноу-хау и знаем как можем да помогнем на компаниите от различни икономически сектори да оптимизират дейността си.

От важно значение е също, че още от самото начало заложихме на надеждни и високоефективни решения, като обширното семейство софтуерни решения Microsoft Dynamics и аналитичното решение Tableau, които не само са сред водещите бизнес софтуери в световен мащаб, но и са системи, в чието развитие и усъвършенстване постоянно се инвестира.

Не на последно място, нашата политика винаги е била ориентирана към нуждите на клиентите. През всичките тези години се ръководим от идеята, че трябва да бъдем за тях не просто внедрител на софтуерни решения, а дългосрочен партньор, на когото да могат да разчитат за всеки аспект на своя бизнес. Като резултат, сред нашите клиенти има компании, с които работим вече повече от 20 години.


Въпрос: За кои сегменти е най-подходящо внедряването на ERP?

Отговор: Екипът ни е реализирал проекти в множество браншове в и извън България - от търговията с бързооборотни стоки и дистрибуцията, през производствените предприятия, до различни сфери на услугите. На практика почти няма област, в която бизнесът да не може да спечели много от внедряването на такава система за цялостно управление на фирмените ресурси. А с навлизането на по-гъвкавите и достъпни решения, базирани на cloud - архитектура, от ERP системите вече могат да се възползват пълноценно и по-малките фирми.


Въпрос: Споменахте изкуствения интелект. Кои нови дигитални технологии влияят в най-голяма степен на развитието на системите за управление на бизнеса?

Отговор: “Облачните” и SaaS технологиите вече се наложиха като ключов двигател за промени в бранша. Тепърва наблюдаваме и влиянието на нови технологии като изкуствения интелект и машинното обучение, виртуалната и добавена реалност, 3D принтирането и много други, които заедно създават това, което наричаме Индустрия 4.0.


Въпрос: Това понятие - Индустрия 4.0 все по-често се споменава като следващ етап в развитието на предприятията. Но какво всъщност означава то?

Отговор: По същество то обозначава новата индустриална революция, която вече радикално променя начина, по който функционира икономиката, създавайки една по-високо производителна и ефективна индустриална среда.

Счита се, че за разлика от предишните индустриални революции, четвъртата няма да е хомогенна и фокусирана в една област, а ще обединява редица нови технологични сегменти и концепции.

Взаимната свързаност и комуникация между хора, машини и материали е в основата на Индустрия 4.0. Подхранвана от възможностите на технологии като изкуствен интелект, роботика, нанотехнологии, виртуална реалност, 3D принтиран, блокчейн и дори биотехнологиите, Индустрия 4.0 трансформира самата същност на производството, давайки му възможност да върви в крачка с постоянно еволюиращите нужди на съвременните потребители.

ERP системите ще продължават да играят все по-значима роля в този процес. А нашият екип е добре позициониран да участва в тази промяна, подпомагайки българския бизнес да премине успешно през нея и да се възползва по най-добрия начин от ползите, които носят със себе си новите дигитални технологии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови