Tesla изтегля 2 млн. автомобила заради дефект в автопилота

OFFNews 13 декември 2023 в 19:40 1482 0

електромобили

Снимка ALAMY

Компанията Tesla на Илон Мъск изтегля над два милиона свои електрически автомобила, след като американски регулаторен орган откри потенциално опасни дефекти в системата за автоматично управление.

Това беше предшествано от двугодишно разследване на инциденти с коли, които са се случили при включен автопилот, съобщава Би Би Си.

Изтеглянето включва практически всички автомобили Tesla, продадени в САЩ от 2015 г. насам в конфигурация с автопилот.

Това е второто изтегляне на електромобили Tesla през тази година.

На собствениците обаче няма да се налага да връщат колите в центрове за продажби и сервизно обслужване. Tesla обяви, че необходимият елемент за софтуера ще се изпраща по интернет директно в бордовите компютри на автомобилите. Но официално се води изтегляне от пазара.

Автопилотът е проектиран така, че да помага на водача при контрола на пътя, ускорението и спирането, но въпреки името си все пак изисква определени усилия от човека зад волана.

Според Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) оттеглянето се дължи на дефект в системата за наблюдение на водача. Тя следи поведението на човека зад волана - преди всичко дали той обръща внимание на пътя, дали държи ръцете си на волана и дали не е заспал.

В рамките на цялостно разследване NHTSA проучи обстоятелствата около 956 катастрофи, за които първоначално се смяташе, че са свързани с автопилота. Разследването е това, което накара Tesla да обяви изтеглянето, признавайки, че контролът на системата "може да не е достатъчен, за да предотврати злоупотреби от страна на водача".

"Автоматизираните технологии обещават да подобрят безопасността, но само ако се използват отговорно", пише NHTSA, като добавя, че ще продължи да тества софтуера след актуализацията му.

Седмица преди да бъде обявено изтеглянето на автомобилите бившият служител на Tesla Лукаш Крупски постави под въпрос безопасността на технологията на компанията.

"Не мисля, че самите тези устройства и техният софтуер са готови за използване. И това засяга всички нас, защото по същество ставаме част от един експеримент по пътищата", коментира той в интервю за Би Би Си.

Вчера компанията защити продукта си с пост в социалната мрежа X.

"Показателите за безопасност са значително по-добри при включен автопилот, отколкото при изключен", се казва в съобщението, като се посочват статистически данни, които показват по-малко пътни произшествия при използване на системата.

"Данните са ясни: колкото повече технологии за автоматизация се предлагат в помощ на водача, толкова повече в безопасност е той, както и другите участници в движението", заявиха от Tesla.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика