Световна система трябва да регулира изкуствения интелект, предупреди Сам Олтман

ИИ ще засегне цялото човечество и ще изисква обединяване на световните лидери, заяви създателят на ChatGPT

OFFNews 13 февруари 2024 в 11:17 515 0

Сам Олтман

Снимка Getty Images

Сам Олтман

Основателят на изследователска лаборатория за изкуствен интелект OpenAI Сам Олтман заяви, че регулацията на ИИ все още се обсъжда, но че в близките години ще трябва "да се действа". Според него трябва да се създаде регулаторно опитно поле, за да може да се експериментира с ИИ в защитена среда.

"Нуждаем се от световна система за регулация", каза той по време на видеоконферентна връзка в провеждащата се в Дубай Световна правителствена среща, предаде БТА. Олтман подчерта, че изкуственият интелект (ИИ) ще засегне цялото човечество и ще изисква голяма степен на сътрудничество и обединяване на световните лидери.

Олтман беше уволнен изненадващо от собствената си компания през ноември, но бунт на служителите в OpenAI принуди управителния съвет да го върне начело.

Днес той заяви, че образованието е най-важната област, в която ИИ може да намери приложение. Според Олтман ИИ инстументи като чат платформата ChatGPT правят учените по-продуктивни.

По повод дългоочаквания модел ChatGPT 5 Олтман коментира, че той "ще бъде по-умен". "Има вероятност с времето още технологии на OpenAI да бъдат направени с отворен код, но е трудно да се каже кога", добави той.

Сам Олтман обясни, че потенциалните опасности, свързани с развитието на ИИ, се крият в "леките грешки в изчисленията, водещи до обществено несъответствие, в следствие на което нещата могат да се объркат ужасно много".

И все пак създателят на ChatGPT каза, че ИИ предоставя изключителни възможности, благодарение на които всеки може да получи по-добро качество на живот, отколкото има днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!