Smart или cool в мрежата - киберексперти показаха на ученици как да се пазят в онлайн пространството

В Деня за безопасен интернет младежи от четири столични училища се упражняваха в създаването на силни пароли и поддържането на добър дигитален имидж

OFFNews 09 февруари 2024 в 13:09 355 0

безопасен интернет
Как да бъдем едновременно smart и cool в интернет обсъдиха специалисти в областта на киберсигурността и дигиталните комуникации заедно с ученици от 7., 8., 9. и 10 клас.

Как да бъдем едновременно smart и cool в интернет обсъдиха специалисти в областта на киберсигурността и дигиталните комуникации заедно с ученици от 7., 8., 9. и 10 клас от столичните училища - 26 СУ „Йордан Йовков“, 93 СУ „Александър Тодор-Балан“, 96 СУ „Лев Толстой“, 108 СУ „Никола Беловеждов“. Дискусията беше организирана от Центъра за безопасен интернет в партньорство с дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП, Yettel България и CENTIO #Cybersecurity по повод Международния ден за безопасен интернет.

По време на събитието експертите дадоха важни насоки на учениците как да се пазят в онлайн пространството и за какво най-често трябва да внимават. Специалистът от дирекция „Киберпрестъпност“ представи поредица от стъпки, с които всеки би се чувствал по-сигурен онлайн – инсталиране на добра антивирусна програма, влизане само в защитени сайтове, сигурно съхраняване на личните данни. По думите му непрекъснато се появяват нови методи за измами, което налага хората да развиват дигиталните си умения и да са наясно с потенциалните опасности, като даде пример с т.нар. deepfake измами, набрали популярност напоследък. Те използват фалшиво медийно съдържание за манипулиране или генериране на визуално съдържание с користни цели.

Инспекторът посъветва учениците да бъдат нащрек, когато си пишат с непознати и да не реагират спонтанно, а осъзнато и обмислено, като подчерта, че хората, които осъществяват контакт през чатове, често са добри психолози и бързо разбират емоционалните проблеми на отсрещната страна. Той подчерта също, че е важно децата да изграждат личността и характера си, без да се влияят от другите, за да бъдат емоционално стабилни.

Тази тема засегна и Боян Иванович, директор "Корпоративни комуникации" на Yettel България, като обърна внимание, че младежите често са подложени на голям социален натиск, за да бъдат приети и оценени от обкръжението си, което понякога води до неправилна преценка на съдържанието, което качват онлайн.

„Обмисляйте добре това, което споделяте в социалните мрежи днес – дали отговаря на същността ви сега и как ще се вписва в живота ви след 10 години. И винаги помнете, че няма действие в онлайн пространството, което да не носи риск“, отбеляза Боян Иванович, като подчерта, че веднъж качено онлайн, нищо не изчезва напълно от интернет.
Темата за сигурността онлайн е една от приоритетните в стратегията за устойчиво развитие на Yettel. Чрез инициативи като Digital Scouts, част от програмата „Безопасен интернет“, компанията помага на деца и младежи да придобиват нови знания за рисковете, които крие дигиталното пространство, как да ги разпознават и да се предпазват от тях. През 2023 г. телекомът, заедно с Центъра за безопасен интернет, успя да ангажира над 47 000 деца и младежи с посланията за безопасно и отговорно използване на интернет.

В рамките на дискусията Боян Иванович посочи, че програмата ще продължи и през 2024 г. с фокус не само върху децата, като най-уязвимата част от обществото, но и към възрастните.

Експертът по киберсигурност Константин Веселинов, управляващ директор на CENTIO #Cybersecurity, подробно разясни какво представляват фишинг измамите и припомни нуждата от силни пароли за предпазване в мрежата. Той посъветва учениците да бъдат „смарт“ и да обмислят добре действията си. „Важно е да взимате правилни решения и да сте сигурни в себе се, да се познавате и да мислите критично. Това се отнася както за живота ви офлайн, така и за онлайн света ви“, каза Константин Веселинов.

Събитието завърши с интерактивния куиз Digital Scouts, в който учениците имаха възможност да проверят знанията и уменията си чрез различни образователни игри. Младежите се упражняваха в създаването на силни пароли, разпознаваха фалшиви новини и предлагаха подход за справяне с казуси от реални ситуации в интернет.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!