Ревю на ASUS ZenBook 14 (UX433FN): елегантен и мощен

OFFNews 18 март 2019 в 10:41 3458 1

ASUS има традиция в създаването на приятни за окото и същевременно мощни и функционални преносими компютри. Най-новото подобно попълнение на компанията е ZenBook 14 (UX433FN). Елегантният модел веднага хваща окото с почти безрамковия си NanoEdge дисплей, който за разлика от други модели, е с максимално изтънени рамки и от четирите си страни. Рамките са с дебелина от едва 2.9/3.3/6.1 мм. Благодарение на това, устройството, което предлага 14“ Full HD дисплей е с размери (и дори по-компактно) от много 13.3“ лаптопи.

Лаптопът е с метална конструкция с дебелина 15.9 мм и се предлага в два цвята – син (Royal Blue) и сребрист (Icicle Silver). Добро дизайнерско решение е наличието на елементи оцветени в розово-златист цвят. ZenBook 14 разполага със специална ErgoLift панта, която повдига задната част на корпуса при отваряне на капака. Това позволява постигането на ъгъл от 3 градуса, който е подходящ за продължително писане. Oт повдигането се подпомага и охладителната система, позволявайки доставянето на повече въздух от отвореното пространство.

Въпреки компактните си размери и елегантен корпус, ZenBook 14 предлага прилична производителност. Серията включва конфигурации с избор между 8-мо поколение Intel Core процесор (i5-8265U/i7-8565U ). Сред останалите параметри откриваме отделна видеокарта NVIDIA GeForce MX150, 8GB/16GB LPDDR3 RAM и до 1TB SSD сторидж. Благодарение на тези параметри, устройството може да се справи и с по-натоварващи апликации, а дори и някои игри. Можете спокойно да обработвате изображения и да го използвате както за продуктивност, така и за забавление.

Моделът включва ASUS SonicMaster стерео звукова система със surround-sound и смарт усилвател. Системата е сертифицирана от Harman Kardon. Клавиатурата е пълноразмерна и с подсветка. Ходът на клавишите е 1.4 мм, което е доста добре, имайки предвид цялостната дебелина на конструкцията. Доста е интересна опцията за интегриран цифров блок в тъчпада, който може да бъде полезен в някои ситуации.

Лаптопът разполага с достатъчно опции за свързване, сред които двубандов 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 5.0, 2 x USB Type-A порта и по един HDMI и USB Type-C портове. Налични са още 3.5 мм аудио жак и четец на MicroSD памет карти.

Един от основните фактори при избора на подобен тип преносими компютри (тънки и леки) е издръжливостта на батерията. В това отношение ZenBook 14 е приятна изненада. Моделът предлага автономност с един заряд на батерията до 14 часа, което разбира се е постижимо при сериозно ограничаване на консумацията на енергия. Вградената батерия е с капацитет 50Wh, а предоставяното зарядно е с мощност 65W.

ASUS ZenBook 14 впечатлява с елегантната си визия и компактна конструкция, което не е за сметка на производителността. Доста хитро е решен проблемът с охлаждането на подобни тънки лаптопи, използвайки специалната ErgoLift панта, която повдига задната част на конструкцията. Наличието на 8-мо поколение Core процесори на Intel в комбинация с отделна видеокарта е достатъчен атестат, че освен да предлага красив дизайн, ZenBook 14 може да върши и доста работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови