Проучване показва най-уязвимите пароли в интернет пространството

Василена Иванова 22 април 2019 в 13:02 2284 0

Проучване на Националния център по киберсигурност във Великобритания (NCSC) е открило най-лесните пароли, с които хората защитават своите акаунти и които често биват разбивани.

След проучване на доклади за потърпевши хора и техните акаунти и сметки, центърът е открил, че най-широко използваната парола е „123456”.

Проучването помогнало да се открият пропуските в киберсигурността, които могат да доведат проблеми на милиони потребители и да засегнат личните им данни.

Според NCSC хората трябва да подредят три случайни, но запомнящи се думи, и да ги използват като силна парола.

Кои чувствителни пароли не трябва да използваме?

Според първото такова проучване на NCSC, най-уязвима е паролата „123456”, която е използвана от повече от 23 милиона души. Втората най-популярна е „123456789”, която също не е никак трудна за отгатване. Сред топ пет от най-разбиваните пароли също са „qwerty”, “password” и „1111111”.

Най-често използваните имена в паролите са: „Ашли”, „Майкъл”, „Даниел”, „Джесика”, „Чарли”.

Разбира се, има класация и на имената на футболните отбори, която се оглавява от „Ливърпул” и „Челси”.

„Хората, които използват добре познати имена, думи и числа, поставят себе си пред риск от това да станат жертви на хакери”, казва д-р Иън Леви, технически директор на NCSC.

“Никой, който иска да защити добре своите лични данни, не трябва да използва пароли като собственото си има, местен футболен отбор или любим бранд”, добавя още той.

Какво мислят потребителите?

Проучването също анкетира хората за техните навици и страхове им относно онлайн сигурността.

То установява, че 42% от хората очакват да загубят пари в онлайн измама и само 15% заявяват, че са убедени, че знаят достатъчно, за да се защитят онлайн. Казва се също, че по-малко от половината запитани използват отделна и труднодостъпна парола за основния си имейл.

Според експерта по сигурността Троян Хънт, който поддържа база данни за хакнати акаунти, изборът на добра парола е "най-големият контрол", който хората имат над онлайн сигурността.

Според него проучвания като тези позволяват на хората да разберат кои пароли са най-широко използвани и как да правят по-добри решения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови