Марио Йорданов - дипломация на 100-на степен

OFFNews 30 октомври 2023 в 15:03 660 0

Марио
Когато като дете изкачва любимата си Пирин планина, Марио Йорданов не предполага, че години по-късно Вихрен няма да е просто връх за достигане, а обект на правно тълкувание. Точно това се случва като част от работата му в правния отдел на Yettel. Именно той е един от хората, които работят по дигитализацията на 100-те национални туристически обекта.

Когато като дете изкачва любимата си Пирин планина, Марио Йорданов не предполага, че години по-късно Вихрен няма да е просто връх за достигане, а обект на правно тълкувание. Точно това се случва като част от работата му в правния отдел на Yettel. Именно той е един от хората, които работят по дигитализацията на 100-те национални туристически обекта.

Буквално преди месец компанията дигитализира емблематичното национално движение на Българския туристически съюз – „Опознай България – 100 национални туристически обекта“. Така днес в приложението на телекома всеки, без значение дали е клиент на Yettel или не, може да получи дигитален печат от обектите напълно безплатно.

Преди това да се случи обаче Марио ще бъде човекът, който ще следи буквата на закона да бъде спазена.

„Като юрист моята задача не беше просто да подготвя договора с Българския туристически съюз. Заедно с тях обсъждахме всички детайли, отговорности и задължения на двете страни. Процес, който не беше никак лесен и който продължи около половин година“, разказва той – от една страна, заради участието на различни институции, ведомства и организации, които имат отношение към движението и са част от националния му координационен съвет, а от друга, заради множеството специфики на Закона за културното наследство. „Допълнително предизвикателство беше и фактът, че тези хора работят в сфера, в която дигиталните технологии все още не са широко навлезли. Затова и нашата задача беше да преведем на разбираем за тях език ползите от проекта“, добавя той.

А ползите безспорно са много. Според Марио, най-голямото предимство на дигитализацията на 100-те обекта е, че дава модерна и удобна алтернатива на физическото получаване на печатите. Не заменя хартиената книжка, а е нейно дигитално огледало.

„Така отваряме инициативата към младите хора, за които почти всичко се случва в телефона. Насърчаваме ги да бъдат физически и културно активни, даваме им възможност да опознаят българската история, природа и култура по начина, по който са свикнали да опознават света“, добавя той.

Целият този опит е нов и за самия него. За първи път се сблъсква с правната страна на Закона за културното наследство. „До този момент бях свикнал да дискутирам технологични рамки и договори в ИТ сферата, а сега обсъждах паметници на културата като Мадарския конник, например. Именно това обаче направи работата по проекта много по-различна, предизвикателна и обогатяваща“, казва той.

Усъвършенства и друго свое умение – дипломацията и умението да слуша. „Може би звучи лесно или дори елементарно, но умението да слушаш е много специално и не всеки го умее. Много често хората слушат, без да са концентрирани и без да успеят да разберат същността на това, за което се говори. А ако човек слуша, за да разбира, нещата ще са много по-лесни“, добавя той. Не веднъж влиза и в ролята на медиатор, за да открие, че търпението му има високи граници, а на уменията си по дипломация може да разчита във всякакви ситуации.
Вярва, че има и много други начини, по които технологиите могат да работят в полза на природното ни и културно богатство. Има и конкретна идея за това – да се направи дигитална карта, на която да се отбелязват хижи, заслони или други обекти, които имат нужда от реставриране. Така всеки, който иска да помогне, може да се включва като доброволец в подобен тип акции.

Работата по 100-те национални обекта не само му дава възможност да опознае българската природа и история. Припомня му и защо преди пет години избира работата в корпорация пред тази в адвокатската кантора.

„Когато работиш в правния отдел на нашата компания, по-рядко ти се налага да влизаш в съда, но е много по-пъстро и разнообразно. Незаменими са екипността и взаимодействието между юристите вътре в екипа, от които можеш да черпиш много опит“, казва Марио.

И до днес е убеден, че в Yettel е намерил правилното място за себе си.

„Човешкият фактор е много важен за мен. Без значение от позицията им, хората тук са много отворени. Имаме open office среда, която ти позволява да седнеш и да работиш до директор или до стажант, да обменяш опит и идеи с всекиго. А това от своя страна е безценно и прави ежедневната работа много по-лека и приятна“, завършва той.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки