Китай отвори конкурент на Световната банка

OFFNews 24 октомври 2014 в 17:53 28410 14

Президентът на Китай (вдясно) по време на церемонията по откриването на банката.

Снимка REUTERS/TAKAKI YAJIMA/POOL.

Президентът на Китай (вдясно) по време на церемонията по откриването на банката.

Днес Китай откри своята Азиатска инфраструктурна банка, която е сочена за съперник на Световната банка и доминираните от Запада финансови институции, съобщи "Ройтерс".

50-милиардната Азиатска инфраструктурна инвестиционна банка (АИИБ) е смятана за конкуренция на Световната банка и Банката за азиатско развитие, които имат зад гърба си Щатите и съюзниците им зад гърба си, докато АИИБ е подкрепяна предимно от Китай, която държи 50% от капитала вътре.

На откриването присъстваха финансовият министър на страната, както и делегати от 21 страни. Австралия, Индонезия и Южна Корея не уважиха церемонията, въпреки че бяха поканени.

Япония, която е основният икономически опонент на Поднебесното царство в Азия и която държи основна част в 175-милиардната Азиатска банка за развитие заедно със САЩ, също не беше там, въпреки че не се и очакваше да бъде, пишат от "Ройтерс". Медиите в Америка твърдят, че Джон Кери е осъществил натиск върху Австралия да не се включва в АИИБ.

Банката е начин Китай за разшири своето влияние в региона, като дава заеми на развиващи се страни.

Президентът на страната - Си Цинпин, заяви, че банката ще вземе най-доброто от другите 2 финансови институции, опериращи в региона. Тя се очаква да заработи през 2015 г., като капиталът й ще е 100 милиарда долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!