Китай търси да наеме 500 000 пилоти

ОFFNews 04 ноември 2014 в 17:05 10565 7

Китайски военни пилоти.

Снимка AP Photo.

Китайски военни пилоти.

Органите на китайската цивилна авиация заявиха, че държавата трябва да обучи около половин милион цивилни пилоти до 2035 г., в сравнение с няколкото хиляди в момента, съобщи "Ройтерс".

Резкият скок в търсенето на пилоти се дължи на това, че наскоро Поднебесното царство позволи частни самолети да летят под 1000 метра от 2015 г., без да им се налага да имат позволение от военните. Ходът цели да се отворят вратите за транспортната инфраструктура. Търговските полети не влизат в това число, но вече има над 200 нови фирми, които са подали молба за получаване на лиценз за самолетен превоз на пътници.

Държавната структура на Китай, която отговаря за тренирането на нови капитани, може да поеме обучението на едва 100 студенти на година. Тази бройка заедно с останалите около 12 академии за пилоти в страната съвсем не покрива очакваните нужди, което отваря вратите на пазара за чуждестранни играчи.

"Първата бройка студенти, които приехме през 2010 г., бяха предимно бизнесмени, които искаха да могат да си пилотират личните самолети, сега обаче все повече млади хора се записват при нас с надеждата да си намерят работа в летателните компании", докладва Сун Фенгуей, изпълнителен директор на академията за пилоти на Службата по гражданска авиация на Китай.

"Заплатата е добра. Веднъж, щом започна работа, лесно ще изплатя заема си от 500 000 юана (81,750 долара), които взех, за да изплатя таксата си за двете години обучение", коментира Цонг Руй, 28-годишен бивш войник, който иска да стане пилот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови