Как да разберем дали ни продават фалшив iPhone

Йоанна Димитрова 16 март 2017 в 14:38 59226 5

Снимка Pixabay

Как да разберем дали айфонът, който ни предлагат на изкусително ниска цена, е истински или менте? Въпросът става по-актуален покрай множеството групи, в които хора продават или препродават различни стоки. Така ако купувачът бъде измамен, не може да разчита на защита от Комисията за защита на потребителите, които биха се намесили след жалба, ако става въпрос за юридическо, а не за физическо лице.

Продавачите пускат оферти за запазени телефони, в перфектно състояние, с които може да сключите договор с всеки от мобилните оператори. Дават и ниска цена - 300 до 600 лева за iPhone (напр. във фейсбук групата „iPhone купува-продава“). Ако човек се подведе и купи менте, измамникът трие профила си или блокира "жертвата", която най-често си мисли, че си е купила модел 6 или 6s.

Как можем да познаем дали телефонът е оригинален или не?

Най-лесният начин е да проверим маркировката на гърба на телефоните си. На по-новите модели е променен редът, по който са изброени.

Те са:

- CE - европейски знак за съответствие, че продуктът отговаря на нормативните изисквания;

- 0682 – цифрите определят класа на продукта;

- ! - знакът е в кръг и означава, че устройството нарушава правилата за безжично свързване на една или няколко държави от ЕС;

- Задраскано кошче - този символ обозначава, че продуктът съответства на изискванията, установени от ЕС за безопасна утилизация на електронните отпадъци.

На гърба на репликите тези символи са разместени, някои липсват, добавени са други или въобще няма такива. Много често самият размер на телефона е по-малък, формата е различна, а един от най-лесните начини да се разбере дали е оригинал, е операционната система. Репликите използват Android.

Оригиналните телефони изглеждат така:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

5

El Commandante

16.03 2017 в 15:45

Верно е тва, айфона си е китайски ментак по дефиниция, по-менте от тва нема накъде....

77927

2

El Commandante

16.03 2017 в 15:18

Бахти глупостите човек.

Просто си го купете от некой от оторизираните дилъри на Апъл,е така сте сигурни.

И не, айфони за триста лева нема, и аз искам Х5ца на 1000 км фул Мпакет с B&O музика за 20 000 ама нема...