Смартфоните ментета ощетяват индустрията с 45 млрд. евро годишно

OFFNews 28 февруари 2017 в 15:14 3790 1

Един от многото фейкове на Iphone

Загуби за над 45 млрд. евро годишно причинява продажбата на смартфони ментета в цял свят, сочи проучване на службата на Европейския съюз за интелектуална собственост и Международният съюз по телекомуникации.

Проучването анализира броя на продадените смартфони в 90 държави, обхващащи всички региони на света, на базата проследяване на потребителските покупки от мястото на продажба.

Изчислено е, че през 2015 г. пропуснатите ползи за индустрията възлизат на 12,9% от общия обем на законните продажби на смартфони в света, което се равнява на 45,3 млрд. евро.

През 2015 г. в Европейския съюз са били продадени 150 млн. устройства, което представлява един смартфон на всеки трима граждани на ЕС.

Любопитен факт е, че в изследването България и Румъния са сред първенците в негативната статистика. У нас продажбите на смартфони ментета са довели до 17% загуба в индустрията. За територията на ЕС единствено в Румъния е нанесена по-голяма щета и загуба - 19.6%.

На територията на 28-те държави членки през 2015 г. са били продадени 14 млн. фалшиви бройки, което съответства на 8,3% от продажбите в сектора или 4,2 млрд. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков