Huawei P50 Pocket – красив, компактен и мощен

Павлин Луканов 14 февруари 2022 в 15:40 19724 0

Huawei има нов сгъваем смартфон и това е P50 Pocket, който отскоро е наличен и у нас. Компанията е с добри традиции при сгъваемите модели, а това е първият ѝ такъв телефон, който се сгъва вертикално. Той се отличава с премиум дизайн и солидни параметри, които го правят подходящ избор ако искате да се откроите от останалите. Един от основните плюсове на този тип устройства е наличието на компактни размери в сгънато състояние с опция за използване на голям екран при разгъване. тънък дори в сгънато състояние, като има симетричен дизайн. Когато е разгънат имате достъп до голям екран със съотношение на страните 21:9.

Външното покритие има блещукаща под слънчевите лъчи повърхност с релефна текстура. Всичко това е с ултра тънко стъклено покритие, като изработката е от най-високо ниво. Страничната рамка е метална. Дизайнът проследява и цялостната визия, заложена в серията P50 с двата ринга на капака. В случая единият е секцията за камерата, а вторият е помощен дисплей.

Използвана е ефективна панта, която позволява меко сгъване и плавно движение, като може да застане и в полу сгъната позиция. В сгънато състояние няма видимо пространство между двете половини. В отворено състояние има малка гънка по средата на екрана, но тя не е много дълбока и не пречи при работа. Сред останалите черти от дизайна си заслужава да отбележим наличието на четец на пръстови отпечатъци отстрани на корпуса. В комплект с телефона идва и защитен калъф, който ще ви е от полза.

Основният екран е гъвкав OLED панел с диагонал 6.9 инча и съотношение 21:9, което е подходящо за гледане на филми и сериали в този формат. За оптимално пресъздаване на цветовете има покритие на гамата P3, а освен това се поддържа висока честота на опресняване до 120 херца за плавна графика, дори при екшън заглавията.

Интересна е и поддръжката на 300 херца опресняване при докосване, както и 1440Hz PWM затъмняване за по-малко натоварване на очите. От компанията са добавили нано оптичен слой за намаляване на отблясъците. Издълженият екран позволява показването на повече съдържание например при четене, а така няма да се налага да скролирате много често.

Външният екран е кръгъл и има доста полезни функционалности, въпреки малкия си размер. По подразбиране той показва датата и часа. Но освен това може да се използва и за снимане на селфита с основната камера. През него може да се управлява още музикалния плейбек, има огледало с анализ за слънцезащита (полезно през летните месеци), календар, времето и др. Можете дори да прилагате различни теми според настроението си. На екрана се показват известия, включително данни за входящите обаждания. За приемане можете просто да отворите телефона.

Смартфонът работи бързо благодарение на мощния чипсет Snapdragon 888 4G, 8GB RAM и 256GB разширяема памет за файлове. Флагманският чип се справя отлично с всичко, с което можете да го натоварите. Както става ясно, липсва 5G свързаност, но можете да разчитате на високоскоростна Wi-Fi 6 връзка. Има и NFC, Bluetooth и USB Type-C порт. Вграденият в бутона четец на отпечатъци работи бързо и точно, но може да ви трябва малко време, за да свикнете с позицията.

Huawei P50 Pocket разполага с батерия с капацитет 4000 mAh, което е впечатляващо за тънката му конструкция. В зависимост от интензитета на работа тя позволява целодневна издръжливост с един заряд. Към това има и бързо зареждане при мощност до 40W с включения в комплекта адаптер. Така дори да разполагате с малко време за зареждане, ще получите адекватно ниво на заряд поне за няколко часа.

Що се отнася до софтуера то ситуацията е почти идентична като при разгледания наскоро от нас Huawei P50 Pro. Използван е EMUI 12, който е на базата на Android 11, като липсват приложенията и услугите на Google, а от компанията залагат на собствената си платформа, HMS, в комбинация с магазина за приложения AppGallery.

Тук имате достъп до много от популярните приложения в международен и локален план, включително програми за банкиране, приложенията на операторите и т.н. Налична е и възможност за прехвърляне на данни към новия телефон, включително контакти, снимки и някои приложения от старо устройство чрез програмата Phone Clone.

Освен това има и вградена търсачка за приложения от алтернативни източници, Petal Search, която е използвана и в AppGallery. EMUI 12 работи бързо и плавно, като предлага редица опции за мултитаскинг, чрез плаващи прозорци и разделяне на екрана. Новият контролен панел с бързи настройки се отваря с плъзгане от горната дясна част на екрана, а известията от лявата част.

Стигаме и до другата отличителна черта на модела, а именно тройната основна камера, която е поставена в кръгла секция на капака. Тя включва 40MP True Chroma главен сензор, 13MP с ултраширокоъгълен обектив и 32MP Ultra Spectrum сензор. Традиционно флагманите от серия P на Huawei се справят отлично в областта на мобилната фотография. Това е така и тук, като главният сензор дава детайлни снимки благодарение на технологията XD Fusion Pro.

С телефона можете да правите невероятни кадри във всякакви условия. Цветовете са ярки и така можете да запазите важните за вас моменти като пътувания, събирания с приятели/семейство или просто случки от ежедневието. Главният сензор използва технология за сливане на четири пиксела в един и заснемане в 10-мегапикселови снимки. Това помага доста за случаите, в които околната светлина е по-ограничена.

Телефонът разполага със система с изкуствен интелект, която засича различни сцени и прилага оптималните настройки. Сред сцените са залез/изгрев, сняг, храна, небе и т.н. Ако обаче обичате да регулирате сами голяма част от настройките, то има и професионален режим.
Динамичният обхват е приличен, като се постига добър контраст в различни условя. За нощни снимки има ефективен специализиран режим, който съчетава няколко кадъра в един и така се постигат ярки изображения. Има и 2-кратен и 5-кратен зуум с кроп, като при първия резултатите са доста добри. С камерата можете да правите и портретни снимки с боке ефекти, замазване на фона около обекта.

Записът на видео е до резолюция 4K и има ефективна електронна система за стабилизация, която премахва нежеланите движения, като трептене при ходене например. Имате на разположение и режим за двоен изглед, като при него се използват основната и селфи камери едновременно. Този режим е доста подходящ за влогъри или просто споделяне на сторита в Instagram.

Сензорът с ултраширокоъгълна леща има зрително поле 120 градуса, а това означава, че можете да заснемете великолепни обширни гледки. Така ще запечатате любимите си кътчета от плажа или просторните планински пейзажи. Тук има и алгоритъм против изкривяване, който коригира картината. Поддържа се и снимане в макро режим за приближени кадри на малки обекти, като насекоми, растения и т.н.
Последният сензор е 32-мегапикселов и с него е възможно извършването на тест за това дали сте приложили равномерно слънцезащитния си крем. Това става при затворен телефон с активиране на UV светлина.

Безспорно голям интерес предизвиква и възможността за флуоресцентна фотография. P50 Pocket може да заснема светлинни вълни, които са невидими за окото и се излъчват от някои растения и обекти. Така се прихващат и детайли, които е трудно да бъдат заснети във видимия спектър. Тук можем да отличим дори UV елементите в банкнотите.

Поради естеството на телефона, можете да използвате основната камера и за селфита, а това означава, че получавате много високо качество. Едно от големите предимства на сгъваемите смартфони.

Новият сгъваем модел на Huawei със сигурност има с какво да ви впечатли. От премиум дизайна, през високата производителност и голям екран, до отличната камера. Устройството умело съчетава красива външност с хардуер от висок клас и това го прави подходящо попълнение, с което да изпъкнете сред останалите.

Huawei P50 Pocket вече e наличен в търговската мрежа в България на препоръчителна цена 2799 лева или със съответните абонаментни планове на мобилните оператори. Той се предлага в бял цвят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!