Google трябва да плати глоба от 21.7 милиарда рубли в Русия заради отказ да цензурира съдържание

OFFNews 09 септември 2022 в 18:27 1810 2

Глобата на Google се равнява на 346 милиона щатски долара

Снимка Getty Images

Глобата на Google се равнява на 346 милиона щатски долара

Таганският районен съд отхвърли жалбата на компанията Google срещу глоба в размер на 21.7 милиарда рубли (346 млн долара), наложена заради отказа на Google да изпълни руските искания за цензура на информацията.

„Постановлението на мирския съдия за признаването на компанията Google LLC за виновна в извършването на административно правонарушение и определянето на глоба в размер на 21 милиарда 770 милиона и 392 хиляди рубли е оставено без изменения, апелационната жалба на представителя на компанията – без удовлетворение.“ Се казва в решението на съда.

Според материалите по делото, преди да наложи глоба на Google, руският държавен цензор Роскомнадзор е изпратил 17 уведомления за нуждата от отстраняване на открити нарушения. Компанията е нарушила чл. 15.1 и 15.3 на федералния закон за защита на информацията и не премахването на забранена информация.

Повод за привличане на компанията към административна отговорност са станали материали, публикувани в принадлежащия на Google видеохостинг YouTube, който „целенасочено е способствал за разпространението“ на недостоверна информация за хода на специалната военна операция в Украйна, евфемизъм, с който Русия нарича пълномащабната си война срещу Украйна, както и дискредитация на ВС на РФ. Освен това в YouTube е можело да бъдат открити инструкции за производството на взривни вещества и експлозиви, както и призиви за участие в митинги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови