Европейската комисия обвини Amazon в антиконкурентни практики

OFFNews 10 ноември 2020 в 15:23 1764 0

Европейската комисия обвини американския технологичен гигант "Амазон" (Amazon) в нарушаване на европейските норми за конкуренцията на онлайн пазара на дребно, предаде Би Би Си. 

Според Брюксел компанията се е възползвала от данните на независими търговци на дребно, които са използвали сайта.

Започнало е и второ разследване за антиконкурентни практики по подозрения в преференциално отношение към определени търговци, използващи доставката на "Амазон". 

От "Амазон" отхвърлиха обвиненията. "Амазон" представлява по-малко от 1% от световните пазари на дребно", пише в  изявление на технологичния гигант. 

Европейският комисар по конкуренция Маргрете Вестагер обяви, че е много важно "Амазон" да не нарушава правилата за конкуренцията. 

Миналата година ЕК започна разследване на "Амазон" и се фокусира върху двойствената роля на компанията като платформа за онлайн пазар и същевременно като търговец на дребно.

Технологичният гигант е изправен пред възможна глоба в размер до 10% от годишните си приходи в световен мащаб. Тази глоба може да възлезе на милиарди долари - около 19 млрд. долара. 

Според правилата на ЕС компанията може да отговори писмено на обвиненията и да представи своята позиция по делото в устно изслушване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови