ЕС създава амбициозна индустриална политика за глобално лидерство в областта на цифровите технологии

Изпълнителните директори на най-големите телекоми се събраха в Брюксел, за да обсъдят техния принос към дневния ред на ЕС

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2018 в 15:38 766 0

Главният изпълнителен директор на VIVACOM Атанас Добрев говори за бъдещето на телеком индустрията на традиционната годишната среща на Европейската асоциация на телекомуникационните оператори (ETNO), заедно с изпълнителните директори на Deutsche Telekom, Telefonica), Orange, Telecom Italia и други.

Дискусиите бяха фокусирани около визията на водещите компании в сферата на телекомуникациите и политиката на ЕС за глобално лидерство в областта на цифровите технологии. VIVACOM е единственият български представител във влиятелната организация, формулираща общата политика на европейските оператори на електронни съобщителни мрежи.

Телекомуникационните компании ще осигурят дигитализацията на услугите за гражданите и бизнеса чрез свръх бърза висококачествена свързаност през 5G-мрежите си и увеличаване на техните възможности благодарение на интегрирането на изкуствения интелект. Новите бизнес модели се базират на данните и анализаторите изчисляват, че стойността на икономиката на данни на ЕС да нарасне до 739 млрд. евро до 2020 г. или 4% от общия БВП на ЕС. В този смисъл регулациите не трябва да възпрепятстват иновациите, а да съдействат за увеличаване доверието на клиентите към новите технологии. Поради тази причина е от решаващо значение въвеждането на Европейския кодекс за електронните съобщения в българското законодателство да даде приоритет на мащабните инвестиции в мрежи и да въведе облекчения в регулаторните и разрешителни режими.

Всичко това изисква Европа да остане начело на тази промени, и то в момент когато прогнозите за абонатите на 5G показват, че Азия ще доминира с 900 милиона потребители през 2025 г., в сравнение с едва 178 милиона в Европа. Също така, Азия понастоящем води по дял от патентите на ИИ, като Япония, Китай и Корея представляват 61%, в сравнение със 17,9% за САЩ и 10% за европейските страни от ОИСР.

Днешните правила изискват ориентирано към бъдещето изпълнение

Една амбициозна политика за бъдещето трябва да стъпва на иновационен и инвестиционен подход към днешните правила.
Също така, работата на органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (ОЕРЕС) по насоките на кодекса за електронните съобщения и прилагането му в националните законодателства следва да гарантира стимули за всички инвестиции в оптични мрежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Парламентът на живо