"Error 451" - новото лице на онлайн-цензурата

OFFNews Последна промяна на 22 декември 2015 в 13:53 3435 2

Работната група за интернет инженеринг (Internet Engineering Task Force, IETF), органът, отговорен за надзора върху техническите стандарти в Интернет, одобри въвеждането код 451, съобщава Wired. Той ще бъде показван, когато даден уеб-ресурс е цензуриран от властите.

Макар IETF първоначално през 2013 година да отхвърли предложението за "Error 451", направено от тогавашния инженер на Гугъл Тим Брей (Tim Bray), увеличаващата се онлайн-цензура доведе до това предложението да получи необходимата му подкрепа.

Директорът на IETF Марк Нотингам (Mark Nottingham) пише, че "тъй като цензурата стана по-видима и широко разпространена в Интернет, ние започнахме да разбираме от различните сайтове, че те искат да могат да направят това разграничение. И дори по-важно - започнахме да разбираме от различни потребители, че те искат да бъдат в състояние да разбират за случаи на цензура по автоматизиран начин".

В крайна сметка тази нужда от машинно-разбираема информация за цензура е довела до това предложението за "Error 451" да бъде напълно одобрено като част от стандартите в Интернет. Въпреки че след одобрението е вероятно да видим доста бързо внедряване на новия код в сървърния софтуер като Apache например, то неговото разпространение онлайн може да е по-бавно, тъй като на собствениците на сървъри ще им трябва време да обновят до последна версия.

И все пак това, че стандартът съществува, не означава непременно, че ще бъде използван. Подплатен с източници цитат от статията в Уикипедия относно "Error 451" отбелязва, че някои сайтове може да бъдат принудени да показват код 404 (съдържанието не е намерено) или нещо подобно, ако нямат законово разрешение да оповестят, че уеб-ресурсът е премахнат, заради цензура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!