Екип от софтуерни инженери спасява животи и в офиса, и в планината

OFFNews 17 юли 2023 в 17:56 24706 0

Снимка

София Тех Парк. Офисът на Bosch ECS. Залата се казва "Витоша". Срещаме се с трима души, които приличат много повече на обрулени от вятъра планинари, байкъри или на моряци, отколкото на потънали в код софтуерни инженери.

Само след няколко минути ще стане ясно, че Константин Стамов – софтуерен архитект, Иво Кръстев – специалист софтуерно тестване, и Благовест Христов – експерт софтуерни разработки са едновременно и скиори, и моряци, и колеги.

Историята им се качва първо на ски и се спуска по склоновете на Витоша и Алпите, после отплава нанякъде с яхта, за да се озове отново в офиса, изпъстрена със смях и спомени.

Има ли изобщо нещо общо между планината и автомобилите?

Всъщност има. Коцето и Иво са се посветили на подобряването на системи, които гарантират, че показаните данни на екрана на автомобила отговарят на реалните и така подобряват безопасността на колата. В извънработното си време двамата отново се грижат за безопасността и сигурността, но в планината. Те са доброволци в Планинската спасителна служба, Отряд “София” – съответно със над 10 и над 20 години стаж.

Благо пък разработва софтуер, който ще бъде внедрен в производството на автомобили, които се очакват на пазара през 2026, и в случай че пред тях изскочи внезапно човек – ще помага да спират сами.

В крайна сметка се оказва, че безопасността и отговорното поведение са свързващия момент между планината и автомобилите.

Ролята на технологиите при карането на автомобил и навигирането в планината

“В днешно време навигацията е удобство, с което дотолкова сме свикнали, че я ползваме дори за ориентация в града, докато караме от едно място до друго. Всички датчици и сензори, които разработваме, целят да улеснят шофирането като процес и да го направят още по-сигурно и комфортно”, разказва Коцето. “Но докато в автомобила нещата са добре планирани и изтествани, то в планината променливото време и предоверяването на технологиите може да изиграе лоша шега.

Рязкото спадане на температурите например пречи на телефоните да работят прецизно. Да не говорим какво става, ако падне мъгла, а телефонът е останал без батерия”, допълва той.

“В нашите планини това е една от особеностите - честото намаляване на видимостта. Не знаеш къде е горе, къде е долу и само добрата лична подготовка може да те измъкне от опасна ситуация”, допълва Иво.

Тук в разговора се включва Благо, който все още не е планински спасител, но е фен на планината точно като колегите си Иво и Коцето.

“Безопасността и в планината, и в автомобила зависят от теб самия, но всичко е по-лесно, когато имаш подкрепата на водачи или софтуер. Много е важно да има на кого да се довериш в критичен момент и в офиса, и на върха”, смята той.

Да има на кого да разчиташ по време на буря

Доверието им един в друг се е оказало съдбоносно важно за тях тримата и в съвсем друга обстановка - не в офиса или в планината, а в един от заливите на Кефалония. Защото има още една обща страст, която ги свързва - ветроходството.

Миналото лято се организирали заедно да плават около гръцките острови.

“Нощта беше спокойна, топла, лятна. Нямаше вятър, бяхме в залив 12 лодки, закотвени и завързани с въже. С колегите се бяхме настроили за спокойни и приятни дни.“

Постепенно обаче вятърът започва да се усилва, мачтите затракват притеснително силно. Само половин час по-късно станало ясно, че лекият ветрец е напът да се превърне в буря и екипажите трябвало да реагират мигновено, за да не рискуват разбиване на лодките една в друга.

“При ветроходството имаш нужда от всеки човек от екипа, за да мине всичко гладко”, разказват момчетата.

“Беше тъмно, беше напрегнато, по радиостанциите непрекъснато летяха инструкции между капитаните на различните лодки. На всичкото отгоре единият ни рул отказа точно когато видяхме, че срещу нас се изпречват скали.

На косъм направихме завоя и се измъкнахме благодарение на професионализма на капитана ни”, спомня си Благо.

В края на предизвикателната нощ и бурята, и адреналинът стихват и цялото изпитание се превръща във страхотна история за разказване пред колегите.

Повече от колеги, през всички сезони

Не знаят накъде ще ги понесе следващото приключение - към върха на планината или из морските ширини, но това не ги притеснява. Организират се за 5 минути и често тръгват направо от работа. Планината, яхтите и екстремните ситуации отдавна са се превърнали в пресечната точка помежду им. И с радост ще приветстват нови попълнения в екипа:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша