Две еднакви обидни страници във Facebook - едната свалена, другата - не (видео)

OFFNews 05 януари 2016 в 14:45 4673 4

Две еднакви страници, призоваващи към етническа омраза, бяха създадени на 28 декември във Facebook от израелската неправителствена организация "Shurat HaDin, Israel Law Center" - една против палестинците и една против евреите. Администрацията на социалната мрежа обаче изтри само едната.

Такъв е резултатът от експеримент, за който научаваме от онлайн-изданието The Jewish Press. Организацията е създала страниците, споделяла е чрез тях публикации, призоваващи към омраза и насилие и накрая те са били едновременно докладвани на модераторите на социалната мрежа заради това, че подстрекават омраза.

Действията на Facebook не закъсняват, но са напълно противоречащи си - анти-палестинската страница е бързо премахната с обяснение, че тя нарушава правилата на сайта, а тази против евреите е оставена. Не само това - докладвалите я получават официално съобщение, че тя НЕ нарушава никакви правила.

След този случай неправителствената организация "Shurat HaDin" задава въпроса - некомпетентност ли е това или проява на двойни стандарти?

"Управлението на Facebook трябва да действа веднага против безочливото разпалване на отношенията между евреи и израелци, което се води от години в социалната мрежа. Задълбоченото разследване, което проведохме, доказва извън всякаква сянка на съмнение, че твърденията на Facebook за еднакво поведение спрямо отделните личности и групи от хора са в най-добрия случай погрешни, а в най-лошия - лъжовни", коментира директорът на "Shurat HaDin" Ницана Даршан-Лейтнър (Nitsana Darshan-Leitner).

Именно заради това и други подобни противоречиви решения НПО-то съди Facebook. Организацията вече е изразила намерението си да използва видеото от последния експеримент като доказателство по делото. То се води в Ню Йорк и в него социалната мрежа е обвинена, че позволява на ислямските радикалисти свободно да вербуват и привличат съмишленици и онлайн да планират терористични нападения.

Ето и самото видео на експеримента:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews