„Декарбонизатор“ и „Вход-Експерт“ са победителите в програмата на акселератора Innovation Starter

Юлиан Арнаудов 27 май 2022 в 19:02 2197 2

Innovation Starter

Снимка Юлиан Арнаудов

Победителите в програмата на акселератора Innovation Starter

Проектите „Декарбонизатор“ и „Вход-Експерт“ спечелиха шестата кохорта в програмата на акселератора Innovation Starter. Екипите зад тях ще получат дялово финансиране от по 25 хил. евро за доразвиване на своите идеи. Първата изгражда специална система за преработване на вредните газове от двигателите с вътрешно горене и добиването на газ оксиводород. „Вход-Екпсерт“ е онлайн платформа за управление на етажната собственост, която могат да ползват всички – домоуправител, касиер и собствениците на жилища.

Основната тема на акселератора беше „Нулеви въглеродни емисии“, като основен партньор е „Софийска вода“ (част от Veolia), а „Аурубис България“ също подпомага инициативата. Двете компании може да предложат и да си сътрудничат с победителите от конкурса на Innovation Starter, ако намерят допирни точки и проблеми, които могат да решат заедно.

За по-екологични двигатели

Варненската „Техноватори“ изгражда система за филтриране на вредните газове от двигателите с вътрешно горене. Благодарение на процеса се добива газа оксиводород. Проектът носи името „Декарбонизатор“ и вече има тестова версия инсталирана на автобус за община Дългопол. Екипът планира да изгради подобна филтрираща версия за кораби и за индустриални цели, като заводи, например.

„Декарбонизатор“ позволява да се намалят вредните емисии, но отделянето в процеса на оксиводород дава някои предимства. Този газ може да се използва в различни индустриални цели, като да сваля ръжда от метални компоненти, например. Което предизвика любопитството на „Аурубис България“ и възможността да се интегрира в тяхната дейност в страната.

Екипът скоро ще е готов и с версията за кораби. Към края на годината, ще бъде инсталиран „Декарбонизатор“ на съд на варненското дружество Elekta. „Техноватори“ обявиха, че са им необходими средства в размер от 354 хил. евро, за да могат да разгърнат производството, както и да разширят развойната дейност и продажбите си.
Дигиталният блок

Вторият проект, който получи дялово финансиране от 25 хил. евро е „Вход-Експерт“. Зад него седи компанията „Дигитална етажна собственост“, основана от софтуерния разработчик Мартин Димов. Идеята е изграждането на онлайн платформа за управление на етажната собственост. Тя може да се използва от всички по веригата – от домоуправителя, касиера и е отворена за останалите собственици на жилище в съответната сграда.
В нея има интегрирана система за внасяне на месечните вноски за поддръжка на етажната собственост, както и за потенциални ремонтни дейности. Собствениците на жилища могат да направят това през услугата EasyPay и ePay. Касиерът следи за изпълнението на вноските и може да вкарва платените разходи – режийни или за извънредни ремонти. „Вход-Експерт“ позволява извличането на финансови отчети, които могат да се преглеждат от различните собственици и така да следят прозрачно как се движат средствата. Има вграден модул за комуникация между отделните съседи, както е възможна и интеграция с различни системи за видеонаблюдение и други решения базирани на Интернет на нещата.

„Вход-Експерт“ е безплатна в основната си част, ако етажната собственост реши да извършва плащания през нея се изисква абонаментна такса всеки месец. Тя се определя на база на колко собственика живеят в сградата. Мартин Димов основава „Вход-Експерт“ през септември 2021 г. и вече разполага с първите си потребители. Плановете му са да изгради мобилни приложение, което да комбинира възможности на социална мрежа. В него ще има по-висока интеркативност между съседите, като ще има групиране по етажна собственост. Предвижда се и опция за контакт с различни доставчици на комунални услуги, като „Софийска вода“, например.

'Подгласниците – ток от кварц, калкулатор за вредни емисии

В програмата Innovation Starter се включиха още три компании, които направиха презентации на своите продукти или услуги. Първата е онлайн платформа за обработване на различни данни свързани с потреблението на ресурси като вода и отделянето на вредни емисии. Името ѝ е Aqualitica и тя предоставя калкулатор, с който може да се види въглеродния отпечатък на даден човек или компания. Има безплатна версия за обикновените потребители и две платени – за корпоративните. При вторите се дава много по-подробна и задълбочена информация, като най-скъпата версия дава достъп и до подробна библиотека с данни. Активна е от януари 2022 г. и вече има първия си клиент – „Порт Логистика“ в Бургас.

Втората компания е Predistic, която предоставя Интернет на нещата (IoT) решения – платформа и сензори. С тях различни дружества могат да следят ключови за тях процеси. Например, дали се краде вода от шахтите на „Софийска вода“. Предимството ѝ пред други конкуренти е възможността да се интегрира с вече съществуващи системи и сензори, както и да работи офлайн.

Последният стартъп, който представи идеята си е Constant Dynamics, които искат да извличат електроенергия от кварцови кристали (пиезокристали). Системата включва механичен натиск, като в момента набират средства за изграждането на по-голям прототип и изследвания. Крайната им цел е да изградят централа с 1GW мощност, но при цена от 80 млн. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

2

yordanb

28.05 2022 в 05:24

оксиводород - ти да видиш. Поредните "откриватели" на брауновият газ и неговите безбройни приложения.
Оня с чадъра с фотосолар, дето зареждаше телефони беше по-смислен...

-8580

1

Мега иноваций няма що.