Св. Тимотей, Агапий и Текла, Св. Никандър, Св. Александър

15 март 2013 в 00:01 1825 0

Православен календар
Православен календар

Светите мъченици Тимотей, Агапий и Текла

Славният мъченик Тимотей се родил в палестинския град Газа. Тъй като удивлявал всички с начина си на живот и с дара на словото, той бил поставен за учител на Христовата вяра. Той бил заловен и изправен пред управителя на града Урбан. На разпита се обявил твърдо за християнин, като проповядвал за Христовата любов към хората, за Неговото пришествие на земята и за въплъщението Му. Заради това го подложили на различни мъчения, но той останал непреклонен във вярата. След всичко той бил хвърлен в огън, където починал.

В същото време в този град светите Агапий и Текла били подложени на жестоки мъчения и тъй като не се отказали от вярата си, били хвърлени на зверовете да ги разкъсат, от което и починали, като приели небесни венци.

Светия мъченик Никандър

Свети Никандър живял в Египет по време на царуването на Диоклетиан. Този благочестив човек по занятие бил лекар. Той постоянно посещавал намиращите се в
тъмница свети мъченици, които страдали за Христа, лекувал раните им, носел им
храна и погребвал телата на убитите мъченици.

Веднъж той видял тела на мъченици, захвърлени в полето, за да бъдат изядени от зверовете, но не се осмелил да се приближи към тях през деня, тъй като се боял да не бъде хванат от мъчителите, защото бил немощен човек и се плашел от ужасните
мъчения, докато Божията благодат не го укрепила.

Когато настъпила нощта, той се отправил към телата на светите мъченици, пренесъл ги на раменете си, обвил ги в чисти плащаници и ги погребал на скришно място. Но един езичник го видял и донесъл на управителя.

Свети Никандър бил хванат от мъчителите и подложен на жестоки мъчения, но не се отрекъл от Христа, а мъжествено и радостно претърпял всичките тези мъки, от които по-рано се боял.

Мъчителят, като видял неговата непоколебимост в изповядването на Христа, подобна на непоклатим стълп и на неподвижна планина, заповядал да бъде одран жив и след това да го обезглавят. Така светият мъченик, като се съблякъл от ветхия земен, се облякъл в новия небесен човек. След отсичането на честната му глава той, като прославен член, се присъединил към пречестния Глава - Христа Господа и
царства заедно с Него вечно, прославяйки с ликовете на светите мъченици Пресветата Троица.

Светия мъченик Александър

Свети Александър се прославил като мъченик по време на едно от езическите гонения* срещу християните. Сред тъмата на езическото нечестие той просиял като светозарна звезда със своето благочестие.

* Това гонение било започнато от Максимиан Галерий, зет на император Диоклетиан и негов наследник от 305 до 315 година. Гонението започнало при Диоклетиан през 303 година.

Изобличавайки безумието на идолослужителите и проповядвайки християнската вяра, той обърнал към Христа и кръстил много езичници в град Пидна.*

* Пидна (Пинда) - несъщесвуващ днес град, намиращ се в римската провинция Македония при  Термиакския залив.

С тези свои действия предизвикал срещу себе си гнева на идолопоклонниците. Те ненавиждали неговото дръзновение и не можели да понесат силата на боговдъхновените му слова, затова го нападнали и завързали, след което го подложили на жестоки и безпощадни мъчения. С тях искали да го принудят да принесе жертви на идолите, но като по никакъв начин не успели да го склонят към това, го осъдили да бъде посечен с меч.

С благодарствена молитва към Бога светият мъченик склонил главата си под меча и така предал святата си душа в ръцете на Господа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!