Забраната на абортите в Полша вече уби жена

Йорданка Веселинова 03 ноември 2021 в 21:45 4861 4

Снимка TWITTER /@ajplus

Протестите за правото на легален аборт в Полша се възобновиха след смъртта на бременна в 22-та седмица жена - първата жертва след почти пълната забрана на абортите в страната.

Бременната жена е приета в болница по спешност заради липса на околоплодна течност. При такива ситуации обикновено се прави аборт, но вместо това медиците са изчакали смъртта на плода. По-късно умира и майката, съобщи АФП. 

Това е и причината за протестите в защита на правото на легален аборт, които се възобновиха вчера в столицата Варшава.

Според организаторите на протеста лекарите се страхуват да извършват процедурата заради новото законодателство.

На теория, според решението на полския Конституционен съд, абортът в случая на тази жена е разрешен - заради клаузата в закона, която разрешава процедурата в случай, че животът на майката е застрашен.

Според Йоланта Будзовска, адвокат по медицинско право, полските медици въпреки това не извършват аборти, защото се страхуват.

"Когато законите са много репресивни, а санкциите се налагат на лекарите, те са склонни да ги тълкуват дори по-строго, за да избегнат рисковете“, казва пред АФП Ирен Донадио от Международната федерация за планирано родителство.

Как започна всичко?

Конституционният съд в Полша миналата есен взе решение, че абортите, извършени заради непоправими дефекти на плода - включващи редица състояния от синдром на Даун до фатални заболявания - са незаконни. С това решение абортите в страната станаха на практика невъзможни, като изключения се допускат само при изнасилване, кръвосмешение и заплаха за живота или здравето на жената. Медици в силно религиозната страна обаче използват религията като аргумент, за да откажат аборт дори и при такива случаи.

Съдът се произнесе след като беше сезиран от депутат от управляващата националистическа партия "Право и справедливост" миналата година. 

Последваха и масови протести в различни градове в страната.

Ефектите

Абортите в Полша обаче не спряха, дори напротив - извършват се много незаконни и опасни процедури, а много жени избират и да напуснат страната, за да извършат интервенцията в съседни държави. Официална статистика за загиналите жени при опит за такива аборти, разбира се, няма.

В този смисъл решението на КС се превръща и в реална заплаха за живота на полякините. За религиозните лекари пък законът дава възможност да отказват процедурата.

Абортът е човешко право

Заради решението на полския КС в края на юни Европейският парламент обяви правото на аборт като човешко право. Това се случи с приемането на резолюция, чиято основна цел е да противодейства на ограничаването на правата на жените в страни като Полша и Малта.

Тя призовава страните членки да признаят, че всяка намеса и опит на ограничаване на достъпа до контрацепция, аборт и репродуктивни грижи „представлява нарушение на правата на човека“.

В резолюцията е спомената и разкритикувана т.нар. "клауза за съвест" - един от основните аргументи на лекарите за отказ да извършат аборт, дори и в държави, където той е разрешен. Тази клауза позволяваше на медиците да отказват извършването на процедурата заради "религия или съвест", дори и когато бременността застрашава живота на майката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

04.11 2021 в 11:21

Значи аборт не може, а да се краде може?
Тия не са наред!

11300

3

yoghurt

04.11 2021 в 07:07

С медиинивт бум на 21ви век, поне такива случаи добиват гласност. Важно е да не изхвърляме заедно с мръсната вода и бебето - има и много съществени неща в нашата вяра, слава Богу тук не сме толкова фанатично в това отношение като поляците...

3767

2

Име на профила

04.11 2021 в 00:09

Аз съм атеист, но с огромен кеф ще се превърна в агностик, ако се окаже, че тези религиозни нещастници имат пред кого да отрговарят в отвъдното.

Аз все си вярвах, че в еднакво назадничавите южни щати на САЩ и в мюсюлмански халифати е така, но ето, на ден път от нас...

Човек даже би могъл да каже, че така се превръщам във вярващ?

23293

1

Стефан

03.11 2021 в 23:04

И къде го сега папчето йоанчо-павелчо да направи чудо? Нали в негово име правят тия глупости, и щяха да го правят светец.
Или всичките му чудеса свършиха с обесването по римските мостове на директорите на Банка Антинари.
Идиоти.