Хиляди на протест в Полша заради ограничаване на абортите

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2021 в 08:52 1027 0

Снимка БТА/AP

Хиляди поляци излязоха снощи на протест срещу съдебното решение, което забранява абортите в Полша, предаде БТА. 

Полският Конституционен съд взе решение, че абортите, извършени заради непоправими дефекти на плода - включващи редица състояния от синдром на Даун до фатални заболявания - са незаконни, съгласно конституцията. 

Решението на съда бе обявено на 22 октомври 2020 г. и влезе в сила снощи с публикуването му в държавен вестник.

С него абортът в Полша става почти невъзможен. Извършването му ще е допустимо само при изнасилване, кръвосмешение и заплаха за живота или здравето на жената.

През 2019 г. почти всички 1100 аборта са заради такива дефекти. 

Демонстрантите се събраха пред сградата на съда във Варшава, след което поеха на шествие до централата на управляващата консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС).

Лозунги като "Аз мисля, аз чувствам, аз решавам" и "Свобода на избора без терор" бяха написани на плакати, носени от демонстрантите.

Протести имаше още в Катовице, Лодз, Вроцлав и Шчечин.

"Това идиотско решение няма да предотврати абортите", заяви 23-годишен студент, застанал пред сградата на съда във Варшава. "Но за всяка жена, която ще трябва да изпита болка заради това решение или ще бъде принудена да роди дете със синдрома на Даун, те (съдиите) ще бъдат виновни", добави той.

Вчера длъжностни лица казаха, че правителството ще се фокусира върху подпомагането на родителите с деца в неравностойно положение. Но както ПиС, така и центристките й предшественици са обвинявани от критици, че не правят достатъчно в тази насока, отбеляза Ройтерс.

"Държавата не може повече да отнема живот само защото някой е болен, инвалид или с лошо здраве", каза депутатът от ПиС Бартломей Вроблевски.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови