Втора нощ на размирици в Уисконсин

OFFNews 25 август 2020 в 10:52 2052 0

Снимка БТА/AP

Полиция и демонстранти се сблъскаха в американския щат Уисконсин за втора поредна вечер, след като органите на реда простреляха афроамериканец в неделя. 

29-годишният Джейкъб Блейк е в стабилно състояние, след като беше ранен в гърба, докато отивал към кола. Според адвоката му Бен Кръмп трагедията се е разиграла пред очите на трите му деца в град Кеноша. 

Снощи протестиращите се събраха пред сградата на съда и започнаха да хвърлят бутилки с вода към полицията. Те подпалиха автомобили и сгради. 

Губернаторът на щата Тони Евърс призова Националната гвардия да подкрепи местната полиция. В сила е и полицейски час - от 20.00 до 7.00 часа. На 31-ви август губернаторът свиква специална сесия на държавния законодателен орган за обсъждане на пакет от закони относно отчетността и прозрачността на полицията.

Видео кадри от стрелбата бяха споделени в социалните мрежи. Те показват как Блейк тръгва към шофьорската врата, последван от двама въоръжени офицери. След като посяга към вратата, Блейк е бил застрелян. Все още не е извесно, както е накарало полицаите да открият огън. 

Малко по-късно на мястото на инцидента се събраха множество хора, като някои от тях запалиха огньове и хвърляха тухли и коктейли Молотов по полицията, това накара властите да затворят обществени сгради в района.

На 25 май 46-годишният чернокож американец Джордж Флойд беше убит от бял полицай при ареста му на кръстовище в Минеаполис. Видео показа как униформеният Дерек Човин е свалил на земята мъжа и притиска врата му с коляното си. Арестантът вика "Не мога да дишам!" и "Не ме убивай!" близо 9 минути, след което издъхва. Независима аутопсия потвърди, че задушаването е причина за смъртта. Убийството на Флойд отприщи многохилядни протести в десетки градове в САЩ и по света срещу расизма и полицейската бруталност

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков