Всеки трети руснак смята, че животът му е бил най-хубав при Брежнев и Путин

OFFNews 14 февруари 2017 в 16:29 7346 4

Около 30% от руснаците са на мнение, че животът им е бил най-хубав през епохата на Леонид Брежнев и сега при Владимир Путин.

Данните са от допитване на социологическия център "Левада", съобщи в. "Ведомости", цитиран от БТА.

Почти една трета от анкетираните - 32%, са на мнение, че през управлението на Путин животът в Русия е по-добър от когато и да било през последните 100 години. За Брежнев - комунистическият вожд от 70-те и 80-те, са гласували 29 на сто от участниците в анкетата, организирана по случай стогодишнината от февруарската революция в Русия.

Данните от допитването се появяват на фона на полемика около идеята закон да защити от обиди държавния глава. 

Според "Коммерсант" при посещение на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин в Татарстан местен работник му предложил парламентът да приеме такъв закон, защото се усещал "информационен удар" срещу Владимир Путин.

Володин с охота подкрепил идеята и обявил, че в редица други държави вече има такива закони, а за изказвания срещу бившия американски президент Барак Обама четирима души са получили присъди през 2015 г. 

Според Володин  в този смисъл Русия е "по-отворена и по-демократична страна". "Пишат каквото си искат, говорят каквото си искат. Това е вече неотменима част от нашата култура", категоричен е председателят на Думата. 

Политологът Валерий Соловей коментира, че всичко това вероятно е подготовка за президентската кампания през 2018 г., тъй като властта усеща силни критики към Путин и опитва предварително да се защити от тях. 

Според него всичко може да бъде сметнато като обида към президента. Дори ако някой напомни за негови неизпълнени обещания, ще може лесно да бъде осъден и наказан било с условно лишаване от свобода, или глоба, защото "всеки високопоставен руски чиновник иска да угоди на президента".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови