Военната хунта в Нигер затвори въздушното пространство над страната

OFFNews 07 август 2023 в 08:39 1083 1

Протестиращи в Нигер

Снимка АП/БТА

Протестиращи в Нигер

Въздушното пространство на Нигер e затворено от неделя - денят, наложен като краен срок от група африкански държави за лидерите на военния преврат в Нигер да освободят властта и да възстановят демократично избрания президент на страната, предаде Си Ен Ен.

С изтичането на този срок въздушното пространство на Нигер беше затворено поради "заплахата от намеса от съседни страни". Това става ясно от видео изявление на лидера на преврата в Нигер полковник майор Амаду Абдраман. Изявлението беще излъчено по държавната телевизия в неделя.

Военният преврат в Нигер започна в края на юли, когато президентът Мохамед Базум беше заловен от членове на президентската охрана, а националните институции бяха затворени. Протестиращи от двете страни излязоха по улиците, включително хиляди, които подкрепят военния преврат.

Но извън Нигер действията на лидерите на преврата бяха бързо осъдени от Съединените щати и някои западни нации, както и от група западноафрикански държави, които заплашиха със сила.

Икономическата общност на западноафриканските държави - регионален блок - предупреди, че ако военната хунта не се оттегли, може да се сблъска с възможна военна намеса и даде на лидерите на преврата до неделя да отстъпят властта.

Ако хунтата остане начело, групата заяви, че ще "вземе всички необходими мерки за възстановяване на конституционния ред", включително използване на сила.

Блокът отиде и по-далеч, като наложи забрана за пътуване и замразяване на активи за военни служители, участващи в опита за преврат, както и за членове на техните семейства и цивилни, които приемат да участват във всякакви институции или правителство, установени от длъжностните лица.

Франция и Европейският съюз също прекратиха финансовата помощ за Нигер след преврата.

В неделя следобед хиляди се събраха на митинг в Ниамей, столицата на Нигер, за да покажат подкрепата си за хунтата и да изразят опозицията си срещу санкциите, наложени от Икономическата общност на западноафриканските държави.

Междувременно хунтата предупреди по държавната телевизия, че всяка военна намеса ще бъде посрещната с „незабавен и необявен отговор от страна на силите за отбрана и сигурност на Нигер“.

В четвъртък президентът на Нигер Мохамед Базум каза, че е държан за заложник от армията на страната, като предупреди в авторска публикация на Washington Post, че заграбването на властта от хунтата може да има „опустошителни последици“ за региона, където руските наемници са установили плацдарм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!