Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Полицаят, убил чернокож младеж в САЩ, няма да бъде съден

OFFNews 25 ноември 2014 в 09:18 2633 23

Снимка Reuters

Американският полицай Дарън Уилсън, който през август застреля чернокож младеж в град Фъргюсън, щата Мисури няма да бъде съден за инцидента. Прокуратурата няма да повдига обвинения срещу него, предаде AFP.

Няма достатъчно причини за започване на съдебни процедури срещу полицай Уилсън, обяви съдът.

Решението, взето след тримесечно обсъждане на случая, бе очаквано от стотици хора, излезли по улиците на града и обявяването му предизвика масови протести. Майката на застреляния младеж Майкъл Браун също бе сред множеството и избухна в плач, когато решението бе огласено, пише Би Би Си. То предизвика масови протести, по време на които полицейски автомобили бяха чупени и запалени. Протестите обхванаха Лос Анджелис, Филаделфия и Ню Йорк. В тях се включиха хиляди хора. Протестиращи в Оукланд, Калифорния блокираха трафика по главна магистрала.

Полицията отговори на протестите със сълзотворен газ и лютив спрей.

Семейството на застреляния на 9 август 2014 г. от полицая 18-годишен Майкъл Браун изрази официално разочарованието си от решението чрез прессъобщение.

"Дълбоко сме разочаровани, че убиецът на нашето дете няма да понесе последствията от действията си", се казва в него. Семейството все пак призова демонстрантите в града към спокойствие.

„Трябва да работим заедно, за да поправим системата, която позволи това да се случи”, заяви семейството, което се бори полицаите на служба по улиците на американските градове да носят камери.

Тази сутрин от полицията съобщиха, че Фъргюсън е преживял най-тежката си нощ на размирици, в която протестиращите са произвели 150 изстрела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!