Великобритания реши да остане в ЕС - 4% надделяха в референдума (първи данни от проучванията)

OFFNews 24 юни 2016 в 00:08 30656 9

52 процента от британските избиратели гласуваха за оставане на Великобритания в Европейския съюз, а 48 процента - за излизане на страната от съюза.

Това показват резултатите от социологическото проучване на компанията YouGov, направено сред 4772 респонденти в деня на вота - 23 юни.

Проучване на института Ипсос МОРИ пък показва, че 54 процента от британците са за запазване на членството в ЕС, а 46 процента - против. Сондажът на Ипсос МОРИ обаче е реализиран в сряда и в четвъртък - деня на вота.

Активността на референдума и първи официални резултати

Избирателната активност на референдума е била 67,3 процента - по данни на 5 избирателни района, предаде Ройтерс.

Избирателната активност в Гибралтар е била 83,65 процента. Това е първият район, съобщил данни  за избирателната активност на британския референдум и официални резултати.

В Гибралтар за оставане на Великобритания в Европейския съюз са гласували 19 322 души, докато Brexit е подкрепен от едва 823 души.

В Нюкясъл 49,3% са за излизане от ЕС срещу 50,7 % за оставане.

Първият регион от Шотландия, откъдето има резултати, са северните острови Оркни. Там резултатът е 36,8:63,2 в полза на оставането в ЕС. Регионът обаче е много малък като брой население и няма да има съществен принос в общия резултат.

Веднага след това обаче излязоха резултати от значително по-големия район Клакаманшайър, които също са около 60:40 в полза на оставането.

В северния английски регион Съндърланд 61,3% са дали гласа си за напускане на ЕС при само 38,7 за оставане.

Британската лира падна под 1,44 долара след данните за гласуването в Съндърланд.

Излязоха и първите данни за Северна Ирландия. Във Фойл ЗА ОСТАВАНЕ побеждава категорично със 78,3:21,7. Районът е силно католически. За Северна Ирландия предварително се знаеше, че в католическите райони победата на ЗА ОСТАВАНЕ ще бъде категорична, докато юнионистките избиратели ще се разделят поравно.

В Англия обаче ЗА НАПУСКАНЕ все по-силно доминира. В Суиндън привържениците на излизане от ЕС спечелиха с 55:45, което е около 10 000 гласа разлика.

Лондонското предградие Броксборн дори надмина Съндърланд по категоричност на резултата. Там излизането от ЕС е подкрепено от над 66% от избирателите. Това е над 16 000 гласа разлика. С тях ЗА НАПУСКАНЕ поведе със 7000 гласа в общия резултат.

С 61:39 Кетъринг (северно от Лондон) също гласува за напускане на Съюза.

Островите Сили гласуваха с 56:44 за оставане в Евросъюза. Там обаче гласоподавателите са само 1700 и слабо влияят на общия резултат.

В Западен Дънбартъншър (близо до Глазгоу) привържениците на оставането в ЕС печелят със 62%.

На Шетлъндските острови, в най-северната част на Шотландия, резултатът е 56,5:43,5 в полза на оставането.

С това категорично се затвърждава тенденцията в Шотландия позицията за оставане в ЕС да има категорична преднина, за разлика от Англия, в която засега резултатите сочат точно обратното. Изключение правят само най-периферните райони.

Дъжд и бури

Гласуването в 41 000 избирателни секции за съдбоносния британския референдум относно членството на страната в ЕС започна при проливни дъждове на много места. Най-силни бяха те в Лондон и южната част на страната.

Проливният дъжд в Лондон може да се отрази на избирателната активност, отбелязва Асошиейтед прес.

Дъждът и гръмотевичните бури усложниха пътуването в британската столица - доведоха до затваряне на някои отсечки на метрото, отмяна на влакове по някои линии, водещи към Лондон, и забавиха хората, връщащи се от работа.

Прогнозите в деня на референдума

Вероятността британците да гласуват за оставане в ЕС на днешния референдум се е повишила до 86 процента, според прогнози на букмейкъри, цитирани в четвъртък вечерта от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Вероятността Великобритания да напусне Евросъюза, според букмейкърските прогнози, е 14 процента.

Вотът, разпределен според поддръжниците на основните политически партии – по данни на YouGov:

Консерватори – 43 % ЗА ОСТАВАНЕ, 57 % ЗА НАПУСКАНЕ
Лейбъристи – 69 % ЗА ОСТАВАНЕ, 31 % ЗА НАПУСКАНЕ
Либерал-демократи – 73 % ОСТАВАНЕ, 27% ЗА НАПУСКАНЕ
Партия на независимостта – 7% ЗА ОСТАВАНЕ, 93 % ЗА НАПУСКАНЕ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

8

Новак

24.06 2016 в 04:27

Да попитам хората сложили заглавието на тази статия явно имащи се за журналисти - претендирате ли, че информирате читателите си или просто си драскате за да сте интересни? Към момента резултатите са много изравнени с лек превес на "напускащите" и всичко е възможно , даже и обрат до 4% на сто в полз на "оставащите". Но така да "информирате" на базата на някакви социологически проучвания си е меко казано непрофесионално. Предполагам , че поне английски знаете - четете, бе хора! Вижте как го прави BBC - вашата "информация" стоеше в края на статията. Явно маниера на Боко да хвърля бомбастични изказвания и след това да маже става много заразителен.

63994

6

Red or Dead

24.06 2016 в 00:49

Ха...някоИ тук се правят на изненадани и пеят дитирамби за “искрена победа на здравия разум“:):):)

А после не се чудете ЗАЩО аджеба по-малко от 1% от населението на Земята ПРИТЕЖАВА 99,9% от ресурсите Й;)........докато това статукво си продължава матрЯла в цял свят ще продължава да живее все по-зле, от предишния ден.....и ще има все такива “честни и демократични избори“;)

Точно такъв ще бъде резултатът и тук на есен, пак ще “изберем“ поредния имбецил/ка с любезното съдействие на герП, и пак ще
има да си лаем тука.....абе оти ги ручахме жабетата....

Ей така и в фащ ще си “изберат“ КИЛЪРитУ......

Само не ми стана ясно КОИ точно са..........“““достойните потомци на Уинстън Чърчил!““““..........може би на Камерън...тейкУ му..:):):):).......айде по-сериозно;)

77927

3

El Commandante

24.06 2016 в 00:22

Ама чакайте бе, "Това показват първите резултати от социологическото проучване на компанията YouGov", тва КАКВО значи?
Не е екзит пол, не е нищо,само социология и данни за избирателната активност в Гибралтар (ееей напомнете ми некой път да ви разкажа за маймуните там) където от 100те човека гласували 83,65...офф бахти успокоих се, значи имам все още реални шансове да прибера едни пари.

Айде Англичанетееееееееееее, 55 на 45,е тва ви е играта!

12019

2

the cowboy

24.06 2016 в 00:19

Все още не смея да се зарадвам докато не излезнат окончателните резулати, а ако е вярно - ще трябва да празнуваме с мои приятели от университета, с които заедно обикаляхме със значки "REMAIN" и агитирахме за оставането. :)

77927

1

El Commandante

24.06 2016 в 00:13

Айде момчета, с гласовете по пощата искам да го докарате до 55%, вярвам във вас, не ме дънете, прогноза съм направил, пари са сложени!
 
X

Да помогнем на украинските деца!