Великобритания призна, че следи социални мрежи и търсачки в интернет

OFFNews Последна промяна на 18 юни 2014 в 17:25 2474 2

Директорът на Службата за сигурност и контратероризъм във Великобритания обяви, че британското правителство следи съобщения във Facebook, Twitter и YouTube, както и търсачки и имейли, без да има нужда от съдебна заповед, съобщи The Guardian.

Британското правителство няма право да следи „вътрешната комуникация“ на гражданите без съдебна заповед. Правителството обаче е намерило начин да заобиколи закона.

Общуването чрез социални мрежи и търсенето в интернет изисква използването на онлайн платформа, затова правителството го смята за „външна комуникация“. Същото важи и за писма, изпращани чрез електронна поща от и към чужбина, пише директорът на Службата за сигурност в доклад, публикуван в отговор на дело на граждански организации срещу разузнавателните служби.

В доклада е спомената система за следене, известна като „Призма“, извършена с участието на правителството на САЩ.

Според представители на британския парламент законите, свързани със следенето на комуникацията на британците, са били много объркани, но въпреки това са одобрени. По това време обаче социалните мрежи все още не са съществували, обясниха те.

Миналата година бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън разпространи документи, доказващи, че американското и британското правителства следят телефонните разговори на свои граждани.

По думите му двете страни са използвали програмата за подслушване „Темпора“, разработвана от разузнаванията на САЩ и Великобритания. Програмата позволява да се следят интернет трафика и телефонните разговори на гражданите, както и да се обработва огромно количество информация – до 600 млн. телефонни разговори на ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.06 2014 в 22:33

Професоре, да си въобразиш, че служби няма да шпионират е все едно да смяташ, че хлебар няма да меси хляб... Че как ще заработват лебо, ако не шпионират? Но е въпроса - докъде се простира шпионажа и как се използува инфото... ? И аз не харесвам идеята да те снимат у вас корпорации и служби . Но пък и не вярвам, че шпионажа ще изчезне... Признат грях не е грях! - казват. Затова простено да им е на шпионите. Но да не пускате троянци, спиуайуеър и малваре и рууткитки ей! Сбърканата ми защитна стена даже и не отчела, че имам 72 троянеца и 104 от останалите, че ги метох със скенер. Три часа цувах хакер, затова на неизвестен извършител. Сега съм чист. Имам фиксирани 9 троянеца и още икс неуловими за скенера. Но поне разбрах, че няма отлична защитна стена.

18.06 2014 в 17:59

Еми четвъртия хилядолетен Райх надмина Третия по полицейщина и шпиономания. Обаче ги очаква още по-печална участ. Демократичното човечество няма да търпи вечно тоя неофашистки произвол. Ше има реталиейшън.