Вагнер изостави на глад и студ в Украйна африкански наемници от батальона 'Black Russians'

OFFNews 29 ноември 2022 в 16:08 26622 13

Снимка The Daily Beast

Близо 2500 чуждестранни студенти в Ростов на Дон са обект на опити за вербовка от страна на университетските власти, полицията и армията.

Тъмнокожи наемници на „Вагнер“ са били изоставени на произвола на съдбата гладни и недобре облечени на фронта в Украйна и за да оцелеят им се налага да обикалят и да крадат хранителни продукти от местни украинци, съобщи „Дейли мейл“. Бойците са африканци от батальона „Black Russians” на ЧВК „Вагнер“ и са докарани в Москва от Централноафриканската република.

Според изданието група от 100 африканци е била вербувана за войната в Украйна и след обучение в Москва е била изпратена на фронта още през март. Сега африканците били изгубили всякакъв контакт с военните си командири и живеели чрез грабежи на цивилното украинско население. 50 от батальона били изчезнали мистериозно и безследно и Русия отказвала да съобщи каква е съдбата им

"Някои от нашите колеги ни се обадиха, за да ни информират, че руските войници, които са ги отвели в Източна Украйна, са ги разположили в някакво селище и са ги оставили да се бият сами", заявиха двама бивши бойци от Централноафриканската република пред всекидневника "Бийст". Наемниците твърдят, че не са им плащали през по-голямата част от годината, въпреки че са "вършеили мръсната работа на Владимир Путин".

"Дейли мейл" припомня, че наемниците от Африка са заминали в Москва за обучение във военен лагер на Вагнер през февруари, когато избухва войната. Бойците, които наричат „Black Russians” в момента се страхували за живота си. "Казаха ми, че дори нямат боеприпаси, с които да се бият“.


Бунтовниците от Централноафриканската република бяха част от коалиция от бойци, сформирана през 2020 г., за намеса в изборите в ЦАР. През декември 2021 г. те започнаха да се отказват, след като правителството ги насърчи да се да предадат оръжието си. Тогава дошло и изгодното предложение от хората на Евгений Пригожин, които предложили на африканците да пътуват до Русия, вместо да се сблъскат с нестабилността в собствената си страна.

Американското издание „Дейли Бийст“ пише в броя си от 21 ноември в кореспонденция от Нигерия, че служители от Южния федерален университет в Ростов на Дон, близо до зоната на военните действия, оказват натиск върху африкански студенти в университета да се присъединят като доброволци към руската армия. За това са съобщили студенти от Ростов. Офертите са или за руската армия, или за частната компаня „Вагнер“, като вербуващите обещават от 3000 до 5000 долара на чужденец, който се запише във войската. Имало намеци, че руските власти може да вдигнат таксите за университетите или да намалят привилегиите, с които сега се ползват африканските студенти, ако не приемат предложението на ръководството. Мотивацията била, че за кратко време в Русия могат да направят „добри пари“, след което да се върнат и да продължат образованието си.

Предложения за вербовка в армията правели и военни и полицаи от Ростов. В местния Южен Федерален университет учат около 2500 чуждестранни студенти, основно от Третия свят и по-специално от страни в Африка, с които Русия има сключени договори за обучение и стипендии

В средата на месеца Министерството на външните работи на Замбия обяви, че 23-годишен студент от страната, следващ ядрено инженерство в Московския инженерно-физически институт преди да влезе в затвора за криминално престъпление преди повече от година, е бил убит в Украйна на 22 септември, докато се бие от руската страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2805

13

Едър Вредител

30.11 2022 в 23:22

Брях дан свършиха мюмюните на Кадиря и афганските кривоглави катили или друго си е да ебеш бели гъзове от ДНР,отидоа за вълна върнаха се остригани орките

15914

12

поп Дръвчо

29.11 2022 в 23:29

Намерете си "концерта на Кобзон в ада" в тубата.

Там имаше такива неща: Русские своих не бросают, бросают в основном нерусских.

974

11

Сталин

29.11 2022 в 22:32

Путин е джудже ,а Зеления е наркоманизирано джудже. При тия пари и оръжия от Запада ,Зеления май че ще го пратят за зелен хайвер.

900

10

Manager Kim

29.11 2022 в 21:30

http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/adska-kontraproduktivnost/ ЗА КОНТРАПРОДУКТИВНОСТТА НА Путин И Си.

1220

9

хr4

29.11 2022 в 20:37

"...50 от батальона били изчезнали мистериозно и безследно и Русия отказвала да съобщи каква е съдбата им..."

Много ми е любопитно, като как точно 50 пуканки ще се "разтворят" точно в тоя регион на света...Ми те от самолет се виждат :)

936

8

escrin

29.11 2022 в 18:51

LOL Black Russians хахахах
Специален поздрав за всички национално и расово отговорни путинофили :)
Жалко, че тая новина няма да се появи в руско-турските бардаци от типа на Вести.бг, там масовият когнитивен дисонанс е нещо, което определено си струва да се види :)

22548

7

dolivo

29.11 2022 в 18:07

мухахаха, от кол и въже малиииии

Ем кво се Очудвате, той живота на руснака е по-евтин и от на негъра

И пишетИ с повечИ грешки, да се дразни Турета на Еврака

345

6

Джендо Джедев

29.11 2022 в 17:25

Джони,

Еврака първо трябва да се изходи под другите новини, до тая още не е стигнал. :D

9030

5

Ivan Terziysky

29.11 2022 в 17:00

@Johnny B Goode

Щом матушката го зове, ще го погълне до орехчетата и ще го оближе. Еврото е истински патриот и служи всеотдайно. По своему, разбира се... ;)

2073

4

Johnny B Goode

29.11 2022 в 16:35

На мултикултурализъм ми намирисва тъдява.
Еврото, какво ще кажеш?
 
X

Да помогнем на украинските деца!