Украинските власти претърсиха домовете на бивш вътрешен министър и олигарх (допълнена)

OFFNews 01 февруари 2023 в 15:10 2055 4

обиски

Снимка БГНЕС

Войната ще промени Украйна, каза Давид Арахамия.

Украинските власти претърсиха домовете на бившия вътрешен министър Арсен Аваков и влиятелния бизнесмен и милиардер Игор Коломойски, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс и БТА.

По данни на "Украинска правда" домът на Аваков е обискиран като част от разследването на катастрофата с хеликоптер "Еърбъс" на 18 януари, при която загинаха 14 души, включително вътрешният министър на Украйна Денис Монастирски и други висши представители на ръководеното от него ведомство.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) засега не е коментирала.

Ръководителите на украинското вътрешното министерство загинаха в катастрофа на хеликоптер при отдалечения на 30 километра от Киев град-сателит Бровари. Вертолетът, с който е летял екипът на МВР, бе на Министерството на извънредните ситуации. Президентът Володимир Зеленски веднага възложи на Службата за сигурност, в сътрудничество с полицията и други оторизирани органи, да установи всички обстоятелства за катастрофата.

"Украинска правда" цитира Аваков, който потвърждава, че претърсването на дома му е било извършено във връзка с разследването на катастрофата.

59-годишният Аваков подаде оставка като вътрешен министър през юли 2021 г. Дотогава той бе един от най-влиятелните представители на властта, прекарал на поста над седем години.

Според украинските медии домът на Коломойски е претърсен като част от разследване за възможни финансови престъпления.

Коломойски е един от най-богатите хора в Украйна и някога бе близък до президента Володимир Зеленски, който в края на 2021 г., в навечерието на започналата на следващата година руска инвазия, предприе строги мерки срещу крупните бизнесмени в страната, определяни като "олигарси". През 2019 г. Коломойски, който е от град Днепър в Централна Украйна и притежава редица активи, включително едни от най-влиятелните украински телевизии, подкрепи предизборната кампания на Зеленски.

Пак според "Украинска правда", едно от най-малко три украински издания, които съобщиха за претърсването на дома на Коломойски, обискът е свързан с разследване за предполагаемо незаконно присвояване на петролни продукти и неплащане на мита.

Претърсването е извършено отново от СБУ, както и от Бюрото за икономическа сигурност на Украйна. И по този случай засега няма коментар от СБУ. Няма коментар и от самия Коломойски.

Малко по-късно началникът на СБУ Василий Малюк коментира, че "се провежда разследване на лица, които с действията си вредят на сигурността на държавата в различни сфери: предатели на Украйна и агенти на руските специални служби; представители на организираната престъпност; чиновници, служители и корумпирани служители, които подкопават икономиката на страната и стабилното функциониране на отбранителния и промишления комплекс".

Той подчерта, цитиран от УНИАН, че в момента в различни региони на Украйна се провеждат десетки претърсвания и връчвания на заподозрени лица в рамките на открити производства.

"Изпълняваме задачата, поставена от президента Володимир Зеленски, и нанасяме глобален удар срещу вътрешния враг в синхрон. Ясно доказателство за това са масовите обиски и задържането на злосторници от различен калибър", каза Малюк.

И добави, че това е само първият етап от цялостната и систематична работа, която вече е извършена от СБУ. Малюк отбеляза, че СБУ информира обществеността за резултатите от днешните си действия и въпреки големия обем материали, ще продължи да го прави и през следващите дни.

"Страната ще се промени в тази война. Ако някой не е готов за промяна, тогава държавата сама ще дойде и ще му помогне да се промени", написа в канала си в Телеграм Давид Арахамия, председател на парламентарната група на формацията "Слуга на народа".

Той заяви, че претърсвания са извършени и в украинската Данъчна служба и добави, че ръководството на митниците ще бъде освободено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

01.02 2023 в 21:31

Кухолейко,

А кога ще претърсят Кремъл? ;) Че там милиардите са стотици. :D

345

2

Джендо Джедев

01.02 2023 в 15:18

А у нас - кога?

2550

1

alfakentavur

01.02 2023 в 15:15

Така е, така е. Нищо не обединява нацията като един общ външен враг.
И като лудия Путлер нападна Украйна, за да я унищожи като държава, всъщност я сплоти още повече.
Отделно загроби своята за поколения напред.

Кудос!