Украинският президент прие оставката на Азаров и правителството

Вероника Шербанова 28 януари 2014 в 17:01 2866 3

Украинският президент Виктор Янукович
Украинският президент Виктор Янукович

Украинският президент Виктор Янукович прие оставката на премиера Микола Азаров и на неговото правителство, съобщиха от пресслужбата на президента, цитирани от информационна агенция УНИАН.

Министрите от правителството на Азаров ще продължат да изпълняват задълженията си до сформирането на ново правителство, става ясно от подписания от Янукович указ.

Мястото на Азаров временно ще заеме първият вицепремиер Сергей Арбузов.

Според украинското законодателство премиерът на страната се назначава от президента със съгласието на над половината от депутатите във Върховната Рада. Новото правителство трябва да бъде сформирано до два месеца.

Премиерът Микола Азаров подаде тази сутрин оставка. Целта на оставката е да се намали напрежението в страната.

„Конфликтната ситуация в страната застрашава икономическото и социалното развитие на Украйна и носи заплаха за обществото и за всеки гражданин“, посочи Азаров.

По време на преговорите с опозицията президентът предложи поста премиер на лидера на най-голямата опозиционна фракция „Батикившчина“ Арсений Яценюк. На лидера на опозиционната партия „УДАР“ Виталий Кличко пък беше предложен поста вицепремиер. И двамата отхвърлиха предложението на Янукович.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!