Украинският парламент прие Закона за амнистията, опозицията го отхвърли

OFFNews 30 януари 2014 в 18:06 1674 0

Върховната Рада

Украинският парламент прие Закона за амнистията, който предполага освобождаването от отговорност на участниците в протестите, с изключение на тези, които са извършили особено тежки престъпления.

Решението беше взето по време на извънредното заседание на Върховната Рада.

Приемането на Закона беше подкрепено от 232 депутати при необходим минимум от 226 гласа.

Законът ще влезе в сила, едва след като протестиращите освободят блокираните от тях административни сгради.

Този вариант на Закона за амнистията беше предложен от депутата от управляващата Партия на регионите Юрий Мирошниченко. Законът беше приет без обсъждане. 

Опозицията веднага се обяви против приетото решение, тъй като според тях протестиращите трябва да амнистирани без каквито и да е условия.

Нима можем да приемем един закон, в който има нарушения, заяви лидерът на партия „Свобода“ Олег Тягнибок, като поясни, че преди приемането на законопроекта той не е разглеждан в комисиите на Върховната Рада.

Приетият закон само ще увеличи напрежението в украинското общество и няма да спомага за излизането от политическата криза, коментира лидерът на партия „УДАР“ Виталий Кличко.

На извънредното заседание на украинския парламент във вторник беше отменена по-голямата част от "диктаторските закони", които станаха причина за масови протести в Украйна след приемането им на 16 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!