Quantcast

Украинският парламент отмени повечето „диктаторски закони“

Вероника Шербанова Последна промяна на 28 януари 2014 в 13:18 1176 3

Великата Рада отмени
Великата Рада отмени "диктаторските закони"

Украинският парламент отмени 9 от приетите 11 т.нар. „диктаторски закони“ по време на свиканото от президента Виктор Янукович извънредно заседание на Великата Рада.

Деветте закона бяха гласувани в пакет без предварително обсъждане. За отмяната на законите гласуваха 361 от всички 412 депутати, участващи в заседанието.

За отмяната на законите не гласуваха членовете на фракция КПУ, които обявиха своето решение още преди началото на извънредното заседание.

Законите, приети на 16 януари, предвиждаха до 5 години затвор за участниците в блокади на държавни учреждения, глоби и арести за протестиращите, носещи маски и каски.

Приемането на законите предизвика нови масови протести в Украйна, като бъразо се стигна до сблъсъци между протестиращите и полицията.
Отмяната на законите беше и едно от исканията на демонстрантите и опозицията. По време на вчерашните преговори с президента Янукович опозиционните лидери успяха да го склонят да отмени скандалните закони.

В началото на извънредното заседание на украинския парламент пък стана ясно, че премиерът на страната Микола Азаров е решил да подаде оставка. По думите му целта на оттеглянето му е да се намали създалото се напрежение в Украйна.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2014 в 08:34

поп Дръвчо - Жив? Да Ви открехна, България е в необратима демографска катастрофа.

28.01 2014 в 18:34

Мишки, не мишки - по-добре жив в Европа, отколкото умрял в Митническия съюз

28.01 2014 в 16:52

Мишкиии, видяхте дебелия край и дадохте заден. Скапаняци.