Украинската опозиция се договори със САЩ за уреждане на конфликта

OFFNews 01 февруари 2014 в 21:39 6898 10

Протестите в Украйна

Лидерите на украинската опозиция се договориха с държавния секретар на САЩ Джон Кери за конкретни стъпки за излизане от кризата в Украйна, съобщиха руските медии.

Договореният план включва конкретни стъпки, които предвиждат „спиране на насилието, освобождаване на всички заложници и разследване на отвличанията, изтезанията и убийствата на украинци“, посочи лидерът на парламентарната фракция „Баткившчина“ Арсений Яценюк.

Приехме предложението на генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд за създаване на независима комисия, в която ще се включат представители на опозицията, на властта и представител на Съвета на Европа. Договорката включва още конституционна реформа и връщане към парламентарно-президентска република, допълни Яценюк.

Обсъдихме много сериозен икономически пакет от МВФ, ЕС и други институции, който може да бъде предложен само на ново украинско правителство, ако след реформите опозицията получи цялата власт, каза още Яценюк.

За освобождаването на арестуваните активисти има предложение за създаване на комисия и с участието на представители на ООН, за което обаче трябва да има отговор от страна на украинските власти, каза още той.

Следващата седмица в Украйна ще пристигне делегация от ЕС и САЩ, която ще включва върхивния външнополитически представител на ЕС Катрин Аштън, еврокомисаря за разширяването Щефан Фюле, зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд и външни министри от държавите членки на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews