Турция слага надпис "Вредно за здравето" и върху алкохола

11 август 2013 в 16:00 2475 3

Турция.
Турция.

От септември в Турция ще бъдат поставяни задължителни етикети за вредата от алкохола, подобни на тези върху цигарите, съобщават турските медии.

Решението е взето от службата за уреждане на продажбата на тютюневите и алкохолните изделия и вече е обнародвано в държавния вестник на южната ни съседка.

Освен предупредителен знак за вредите от алкохола ще има и забранителен текст, който ще ограничава употребата на спиртни напитки от младежи под 18 години, шофьори и за бременни жени.

Тези надписи ще се поставят както върху външния амбалаж, така и върху всяка бутилка и кутиите, в които се предлага алкохол.

Без етикети с предупредителен текст алкохол няма да може да се продава на вътрешния пазар и в заведенията в Турция.

От септември в страната влизат в сила и други ограничения за продажбата на алкохол.

Те бяха гласувани на 24 май по предложение на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието с аргумент опазване здравето на населението.

С тях се забранява продажбата на алкохол във всички магазини от 22 ч. до 6 ч., както и навсякъде в близост до училища и джамии. 

Забранява се и спонсорство на спортни събития от фирми за алкохолни напитки, както и кадри, подтикващи към консумация - във филми, тв сериали или музикални клипове.

Законът предизвика в края на май т.г. бурни антиправителствени протести в Турция, които се сляха с протестите за парка "Гези" в Истанбул. 

Въпреки протестите турският президент Абдуллах Гюл ратифицира закона и от следващия месец той влиза в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!