Сблъсъци в Истанбул по време на делото „Ергенекон“

Вероника Шербанова 05 август 2013 в 15:12 1968 0

Протести в Турция. Снимка: Reuters
Protesters shout anti-U.S. slogans during a protest against a film produced in the U.S. that they said was insulting to Prophet Mohammad in Istanbul September 14, 2012. REUTERS/Osman Orsal (TURKEY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Сблъсъци между полиция и антиправителствени демонстранти избухнаха пред затвора в истанбулското предградие Силиври в очакване на произнасянето на присъдите по делото „Ергенекон“.

В рамките на делото, което продължи 5 години, бяха повдигнати обвинения срещу 275 души – политици, генерали, журналисти, за заговор за преврат и сваляне на правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Полицията и жандармерията в района взеха безпрецедентни мерки за сигурност. Районът на три километра от затвора е блокиран, спряно е движението и по част от трансевропейската магистрала.

Въпреки това антиправителствени организации и политически партии се събраха в предградието в очакване на присъдата.

Група демонстранти опитали да пробият полицейския кордон и да се приближат до затвора, което довело до сблъсъци. Засега не се съобщава за пострадали.

Заседанието започна с няколко часа по-късно, като бяха допуснати ограничен брой журналисти. Подсъдими по делото са 275 души, като 66 от тях се намират в затвора. Обвинителният акт предвижда тежки присъди, стигащи до доживотен затвор за 64-ма души.

12 души получиха доживотни присъди, а 21 души бяха оправдани в рамките на делото за заговор срещу правителството. 

Сред осъдените на доживотен затвор са бившият началник на генщаба на въоръжените сили на Турция Илкер Башбуг, пенсионираните генерали Вели Кючюк и Хуршит Толон, както и журналистът Тунджай Йозкан. Лидерът на Работническата партия Доу Перинчек е получил 117 години затвор. 

Процесът срещу предполагаемите членове на организацията „Ергенекон“ за почна през 2008 г., а организацията беше разкрита година по-рано при операция на службата за борба с тероризма. В предградие на Истанбул бяха открити оръжия и експлозиви.

Опозицията и антиправителствените организации осъдиха съдебния процес и обявиха,ч е той цели да сплаши противниците на правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

В навечерието на процеса турската полиция задържа общо 20 души в Истанбул и Анкара. Обискирана беше сградата на областното ръководство на Съюза на турската младеж в Истанбул, както и 25 адреса на активисти и членове на ръководството.

В Анкара бяха претърсени жилищата на журналисти от списание „Айдънлък“ и на ръководителите на Работническата партия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови