Тръмп разкритикува лидера на Републиканците в Сената

OFFNews 17 февруари 2021 в 14:45 1913 0

Във вторник бившият президент на САЩ Доналд Тръмп атакува лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл, наричайки го "намусен и сърдит политик" само дни след като републиканецът от Кентъки гласува за оправдаването на Тръмп във втория му процес за импийчмънт.

След този вот Макконъл разкритикува Тръмп в реч от Сената, а двамата бяха отчуждени през последните месеци, след като работиха в тясно сътрудничество по време на четиригодишния мандат на бившия президент.

"Мич е един намусен и сърдит политик, който не се усмихва никога и ако републиканските сенатори останат с него, те няма да спечелят повече", каза Тръмп в изявлението си. "Той никога няма да направи това, което трябва да се направи, или това, което е правилно за нашата страна. Където е необходимо и целесъобразно, ще подкрепя основните си съперници, които се придържат към политиката да направим Америка отново велика и Америка на първо място. Искаме брилянтно, силно, внимателно и състрадателно лидерство."

Призивът на Тръмп за състрадателно ръководство дойде в нападателното му изявление, пълно с лични атаки, включително и удар към семейството на Макконъл и след години на едно от най-турболентните политически управления в американската история. Бившият президент редовно обиждаше своите критици и политически опоненти, както и военни, собствените си здравни експерти и републиканци, които не намираше за достатъчно лоялни.

Тръмп заяви, че недостатъците на Макконъл са допринесли за загубата на мнозинството в Сената на партията и намекна отново за неоснователните си твърдения за измама с изборите.

„Това е голям момент за нашата страна и ние не можем да го подминем като използваме третокласни „лидери“, за да диктуваме нашето бъдеще!“ Каза Тръмп.

Ударът на Тръмп идва след процеса за импийчмънта му за ролята му като подбудител на насилствените бунтове на 6 януари в Капитолия на САЩ, които доведоха до смъртта на най-малко петима души, включително полицейски служител в Капитолия.

Във вторник Тръмп и неговият адвокат Руди Джулиани бяха обвинени по граждански иск от демократа Бени Томпсън, в негово лично качество, за заговор с крайнодесните групи Proud Boys и Oath Keepers, за подстрекателство към бунт .

Сблъсъкът между настоящия и бившия лидер на Републиканската партия идва в момент, когато тя се бори с враждуващи фракции в противоречие дали да се продължи политиката на Тръмп или да се поеме по път, който се отклонява от наследството на бившия президент.

Макконъл многократно упрекваше Тръмп, че е предизвикал бунта на 6 януари в Капитолия на САЩ, въпреки че той гласува за оправдаване на бившия президент. В своето изказване в Сената малко след като Тръмп беше оправдан с 57-43 гласа, Макконъл предположи, че Тръмп може да бъде подведен под наказателно преследване.

"Няма съмнение, че бившият президент Тръмп носи морална отговорност", написа Макконъл в понеделник в изявление пред Wall Street Journal. "Неговите поддръжници щурмуваха Капитолия зарадинедоказаните лъжи, които той извика от най-големия мегафон в света. Поведението му по време на и след атаката също беше безсъвестно, от нападението на вицепрезидента Майк Пенс по време на бунта до похвалите на престъпниците след края му."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови