Провал на импийчмънта на Тръмп в Сената на САЩ

OFFNews 13 февруари 2021 в 23:12 6718 0

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е оправдан от американския Сенат във втория процес за импийчмънт срещу него за последните 12 месеца.

57 сенатори гласуваха "виновен", а 43 - "невинен". 

Тръмп беше обвинен в подстрекателство към бунт. За да бъде осъден, бяха необходими гласовете на две трети от сенаторите  - тоест 67, но това мнозинство не бе достигнато.

7 от 50-те републиканци в Сената гласуваха за осъждането на Тръмп.

През хаотичния пети ден от процеса демократите, които са в ролята на обвинители - т.нар. мениджъри по импийчмънта, пожелаха да призоват още един свидетел. Сенатът прие искането им.

Резолюцията, позволяваща да бъдат призовани още свидетели, бе приета от 100-членната горна камара на Конгреса с 55 гласа "за". Петима републиканци гласуваха заедно с 50 демократи.

Ръководителят на екипа обвинители по процеса, демократът от Камарата на представителите Джейми Раскин, съобщи в началото на заседанието, че ще призове републиканката от долната камара на Конгреса Джейми Херера Бътлър да даде показания.

По-рано Херера Бътлър е съобщила за телефонен разговор между лидера на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти и Тръмп по време на щурма на Капитолия на 6 януари. Твърди се, че Тръмп е отказал да призове изрично нахлулата в сградата тълпа да се разотиде.

Изслушването на Херера Бътлър щеше да забави процеса. Мениджърите по импийчмънта и адвокатите на Тръмп обаче бързо постигнаха споразумение, в съответствие с което свидетелските показания на републиканката бяха прочетени на заседанието. След това двете страни пристъпиха към представянето на заключителните си аргументи.

Републиканците спасиха Тръмп и на 5 февруари 2020 г., когато бе първият процес за импийчмънт. Тогава само един сенатор от техните редици, Мит Ромни, гласува за осъждането и отстраняването му от длъжност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!