Тръмп обвини Обама, че не е спрял руската намеса на изборите в САЩ

OFFNews 25 юни 2017 в 15:00 5362 2

Американският президент Доналд Тръмп обвини предшественика си Барак Обама в бездействие за руската намеса в изборите в САЩ. 

Тръмп коментира темата в Туитър, след като "Вашингтон пост" публикува разследване, според което ЦРУ е предупредило Обама за руски хакерски атаки срещу Демократическата партия с цел да се повлияе на изборите още през август миналата година. 

Според изданието хакерските атаки са били извършени след нареждане на руския президент Владимир Путин, а целта е била да се навреди на Хилъри Клинтън и да се помогне на кампанията на Доналд Тръмп. 

САЩ обвиниха Русия за намеса на изборите в началото на октомври 2016 г., а едва през януари тази година в рамките на разследването беше споменат поименно и Путин.

"Вашингтон пост" посочва, че Обама е наредил на разузнаването и на службите за сигурност да съберат възможно най-много информация за евентуалната руска хакерска намеса и да изготвят списък с възможни наказателни мерки срещу Русия, вариращи от икономически санкции до кибератаки.

Обама е обсъдил темата с Путин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Китай през септември, а в началото на август директорът на ЦРУ Джон Бренан е разговарял по телефона с ръководителя на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников и го е предупредил Москва да не се меси в изборите. 

Обама обаче не е искал да реагира на предполагаемата руска намеса преди изборите, страхувайки се, че Русия може да извърши кибератаки в деня на вота, както и какво ще е тълкуването на републиканците на подобни негови действия. Той разреши въвеждането на санкции срещу Русия едва на 29 декември миналата година. Тогава бяха въведени икономически санкции срещу руските тайни служби, експулсирани бяха 35 дипломати, обявени за шпиони, и бяха затворени две руски дипломатически резиденции в САЩ, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Според бившия началник на кабинета на Обама Денис Макдона след личния разговор между Обама и Путин руските хакерски атаки спрели. 

Москва неведнъж отрече обвиненията за намеса в изборите в САЩ.

Според Тръмп Обама не е предприел достатъчно действия, за да предотврати руската намеса на изборите. 

"Сега бе разкрито: администрацията на Обама е знаела доста преди 8 ноември за намесата на Русия в изборите. Тя обаче не е направила нищо. ЗАЩО?", написа Тръмп в Туитър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови