Нови искове срещу Тръмп за нарушаване на конституцията

OFFNews 15 юни 2017 в 12:14 2194 0

Над 190 американски законодатели демократи внесоха иск срещу президента Доналд Тръмп по обвинение в нарушение на конституцията, съобщиха световните агенции, цитирани от ТАСС и БГНЕС.

Делото е заведено във Вашингтон. 

Обвиненията срещу Тръмп са за това, че продължава да получава пари чрез фирмите си от правителства на други държави и по този начин нарушава конституцията.

В иска се посочва, че Тръмп е запазил собствеността си върху компаниите, но за да избегне конфликт на интереси, е прехвърлил управлението им на тръстове, оглавявани от синовете му.

Подобен иск срещу Тръмп вече подадоха главните прокурори на Вашингтон и щата Мериленд.

Такъв иск се разглежда и от съд в Ню Йорк, като в този случай искът е подаден от обществената организация "Граждани за отговорност и етика във Вашингтон", в която членуват юристи и експерти по професионална етика. 

Исковете срещу Тръмп са подадени в момент, в който беше отбелязана най-високата до момента точка на неодобрение към американския президент.

Според социологическата агенция "Галъп Интернешънъл" неодобрение към Тръмп в момента обявяват 60% от американците. Одобрение за Тръмп пък изразяват само 36% от американците, сочи проучване на агенцията. 

Тръмп е първият президент, който е предизвикал толкова високо ниво на неодобрение през първите четири месеца на поста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови