Тереза Мей проронила "малка сълза" след неуспеха на изборите

OFFNews 13 юли 2017 в 16:40 4063 1

Британският премиер Тереза Мей призна, че е проронила "малка сълза" след неуспеха на парламентарните избори, инициирани от нея, при които Консервативната партия загуби мнозинството си Камарата на общините. 

Мей направи признанието пред радио Би Би Си, като посочи, че е била съсипана при обявяването на резултатите от екзитпола. 

По думите ѝ предизборната кампания не е била съвършена, но въпреки това тя е очаквала Консервативната партия да увеличи мнозинството си в парламента. 

Мей разказа, че съпругът ѝ Филип ѝ казал резултатите и след това я прегърнал, за да я утеши. 

"Беше пълен шок, когато излезе резултатът. Минаха няколко минути, докато осъзная какво значи това", заяви тя, цитирана от БТА.

Тереза Мей инициира предсрочните избори с цел да затвърди позициите си преди началото на преговорите за Брекзит. Консервативната партия обаче загуби мнозинството си в парламента, като спечели само 318 места, и беше принудена да приеме помощта на северноирландската Демократична юнионистка партия, която ѝ предложи подкрепата на своите 10 мандата. Мей пък обеща допълнително финансиране за Северна Ирландия в размер на 1 млрд. лири, ако се постигне споразумение за споделяне на властта между местните партии.

Така изборите доведоха до най-тежката политическа нестабилност във Великобритания от десетилетия, а Мей беше призована от членове на Консервативната партия и от опозицията да подаде оставка.

"Когато става дума за действителния резултат, в партията имаше много хора, които бяха много близки до кампанията и които бяха наистина шокирани от резултата, когато той излезе", коментира Мей. 

Тя подчерта, че не смята да се оттегля, като отказа да отговори на въпроса колко време ще остане на власт. 

"Все още виждам, че има много какво да направим, а като министър-председател искам да се заема с тази работа за промяна на живота на хората към по-добро", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews