Талибаните претърсват от врата на врата: издирват мишени - работили за НАТО хора, заплашват семействата им

Хората в черния списък са в огромна опасност. Възможни са масови екзекуции - предупреждава секретен доклад на ООН

Александра Маркарян 20 август 2021 в 08:48 5965 0

Снимка Getty Images

"Защитете любимите ни хора", "Не изоставяйте никого" - призовават тези мъже с черни очила на протест в Лондон на 18 август 2021 г. Протести в защита на афганистанския народ с призиви международната общност да не го изоставя в ръцете на талибаните има в много страни по света след завземането на властта от талибаните.

Страховете на работилите за Запада в Афганистан, но оставени в страната след завладяването й от талибаните, се превръщат в реалност.

Талибаните са започнали претърсване от врата на врата, за да открият хора, които са работили за НАТО при предишното правителство, твърди доклад на ООН, цитиран от Би Би Си. Те издирват потенциални "мишени" и заплашват членовете на семействата им.

Действията им силно контрастират с думите им. "Ние помилвахме всички онези, които се бориха срещу нас. Враждата приключи", заяви публично, на пресконференция на 17 август вечерта говорителят на талибаните Забихула Муджахид. На фона на миролюбивото изказване същата вечер талибани биеха жени и деца по улиците край летището в Кабул. Ден, два по-късно вече стреляха по мъже, издигнали националния флаг вместо талибанския. Това се случи дори в Деня на независимостта, 19 август.

Издигането на националния флаг се превърна във формата на протест на населението срещу талибаните. Тази смелост коства не един човешки живот.

Предупреждението, че групировката се е прицелила в сътрудници е отправено чрез секретен доклад на норвежкия център за глобални анализи RHIPTO, който осигурява разузнавателна информация за ООН.

Голям брой хора вече са мишена на талибаните и заплахата към тях е кристално ясна, казва Кристиян Нелман, който ръководи екипа, изготвил доклада, пред Би Би Си.

В него пише, че освен ако не се предадат, талибаните ще преследват, разпитват и наказват членове на семействата на хората в "черния" списък на талибаните. Всеки в този списък е в сериозна опасност. Възможни са масови екзекуции.

Международните сили продължават да полагат усилия да изведат гражданите си от Афганистан. Официален представител на НАТО заяви в петък, че повече от 18 000 души са били евакуирани през последните пет дни от Кабул.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews