Протестът на националния флаг: талибаните убиват за едно развято знаме и в Деня на независимостта

Жертвите след хаоса на летището в Кабул вече са 12

Александра Маркарян 19 август 2021 в 13:39 5910 0

Снимка Архив

Няколко души са били убити по време на протест в афганистанския град Асадабад днес, когато страната отбелязва Деня на независимостта, съобщава "Ройтерс", като се позовава на очевидци. Талибани са стреляли срещу хора, развяващи националното знаме. Вчера трима души бяха убити на подобна демонстрация. в Джелалабад.

Протестите на развяващи афганистанския флаг, в някои случаи - след сваляне на бялото знаме на талибаните, са първите сигнали за опозиция на талибаните, откакто те взеха властта. На 15 август падна столицата Кабул, а талибаните се настаниха в опразнения от избягалия президент дворец.

На този етап не е ясно дали жертвите в Асадабад са били простреляни, или стъпкани.

"Стотици хора се стекоха по улиците. Първоначално бях уплашен и не исках да изляза, но когато видях един от съседите ми да се присъединява, изнесох знамето от вкъщи - разказва Мохамед Салам, с когото разговарят от "Ройтерс". - Няколко души бяха убити и ранени при паническото бягство и стрелбата от талибаните."

На този етап талибаните не са коментирали случилото се.

Днес в страната е имало протести и в Джелалабад, но не и съобщения за насилие.

Днес, 19 август, Афганистан празнува обявяването на независимостта си през 1919 г. от британското управление. 

Първият вицепрезидент Амрула Салех, който се опитва да ръководи опозицията срещу талибаните, изрази подкрепата си за протеста чрез Туитър. "Поздравявам тези, които носиха националния флаг и които стоят за достойнството на нацията", пише той. Салех твърди, че се намира в Афганистан (информацията за неделното бягство на президента от страната гласеше, че и той я е напуснал) и е "законният изпълняващ длъжността президент", след като президентът Ашраф Гани е избягал.

Вчера Гани публикува изявление в социалните мрежи от Обединените арабски емирства. Той обяснява, че е напуснал Кабул, за да предотврати кръвопролитие и отхвърля твърденията, че е прибрал голяма сума пари със себе си, напускайки двореца. Гани е остро критикуван от бивши министри, че е изоставил страната. "Ако бях останал, бих бил свидетел на кръвопролитие в Кабул", настоява Гани в изявлението си, излъчено във Фейсбук. Това е първият му коментар след бягството.

Репресиите срещу протестите ще повдигнат нови съмнения в искреността на уверенията на талибаните, които на пресконференция обявиха, че са помилвали враговете си, търсят мир, не искат международна изолация и са еволюирали от времето на управлението си между 1996 г. и 2001 г. Тогава те ограничават жестоко жените, извършват публични екзекуции и взривяват древни будистки статуи.

Докато Кабул като цяло е спокоен от неделя насам, когато талибаните го превзеха, на контролираното от американските сили летище цари хаос, пише "Ройтерс". Хора се стичат натам с надежда да напуснат страната - както чужденци, чиито държави се опитват да ги евакуират, така и афганистанци. Талибаните обаче са го обградили с КПП-та и не пропускат тези, които нямат необходимите документи за пътуване. Дори и да имат такива, е възможно не само хората да не бъдат допуснати, но и срещу тях да се стреля.

12 души са били убити във или около летището от 15 август, потвърждават силите на НАТО и талибаните, цитирани от "Ройтерс". Част от хората са били застреляни, други са били стъпкани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!