Талибаните обявиха край на враждите и декларираха, че не искат врагове

Правата на жените ще бъдат спазени, но според каноните на шериата

OFFNews 17 август 2021 в 20:31 4793 1

Не искаме вътрешни или външни врагове. Искаме да уверим, че Афганистан вече не е бойно поле. Ние помилвахме всички онези, които се бориха срещу нас. Враждите приключиха.

Това заяви на първата пресконференция след завладяването на страната говорителят на талибаните Забихула Муджахид. Той обаче допълни, че "след 20 г. борба ние еманципирахме (страната) и изгонихме чужденците" и "това е гордост за цялата нация".

Муджахид обяви още, че Афганистан няма да бъде център за бизнес с наркотици и отглеждане на мак.

Трябваше да влезем в Кабул

"Не искаме да виждаме хаос в Кабул. Планът ни беше да спрем пред портите на Кабул, за да може процесът на преход да приключи безпроблемно. Но за съжаление предишното правителство беше толкова некомпетентно. Техните сили за сигурност не можаха да направят нищо, за да гарантират сигурността. Трябваше да направим нещо. Трябваше да влезем в Кабул, за да гарантираме сигурността на жителите", казва Муджахид.

Правата на жените - според шериата

Говорителят увери международната общност, че никой няма да пострада и че правата на жените ще се спазват, но по правилата на шериата.

"Ние имаме право да действаме според нашите религиозни принципи. Други държави имат различни подходи, правила и разпоредби. Афганистанците имат право да имат свои собствени правила и разпоредби в съответствие с нашите ценности", допълни Муджахид.

По думите му талибаните се ангажират с правата на жените "съгласно системата на шериата" (ислямското право).

"Те ще работят рамо до рамо с нас. Бихме искали да уверим международната общност, че няма да има дискриминация. Те (жените) ще бъдат много активни в нашето общество", допълни той.

Частните медии могат да продължат да бъдат свободни и независими

Говорителят на талибаните обяви, че частните медии ще продължат да бъдат свободни.

"Бих искал да уверя медиите, че сме ангажирани с медиите в нашите културни рамки. Те могат да продължат да бъдат свободни и независими", обеща Муджахид.

Никой няма да бъде наказан

На въпрос за съдбата на афганистанците, работили с чужденци, Муджахид обеща никой да не бъде наказан. Отмъщение нямало да има за тях.

"Не искаме младежите, които са израснали тук, да напускат. Те са нашето богатство. Никой няма да почука на вратата им и да ги попита за кого са работили. Те ще бъдат в безопасност. Никой няма да бъде разпитван или преследван", заяви говорителят на талибаните.

Работим за формиране на правителство

Захибула Муджахид посочи, че след като бъде сформирано правителството, ще бъде решено и за законите в страната.

"Нашата страна е мюсюлманска. Но когато става въпрос за опит, зрялост и визия, разбира се, че има огромна разлика между нас сега и преди 20 г. Има разлика в действията, които ще предприемем. Това е еволюционен процес", обясни той.

Не искаме никой да напуска

"Налице е пълна сигурност в цялата страна. Никой никого няма да отвлича. Не искаме никой да напуска страната. Има амнистия, няма враждебност", обяви още говорителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

18.08 2021 в 09:43

Имам чувството, че всички медии заливат простолюдието с лъжеинформация, но с каква цел? Афганците са всъщност няколко диви племена, преимуществено ираноезични пущуни, които са на ниво късен родово-племенен съюз, на който не му стигат още 200-300 години като обществено развитие, за да могат да поддържат държава. Благодарение на приятелите ни англичани и американци, на тази територия се произвежда около 70% от опиумния концентрат в света. Търговията с наркотици беше насърчавана навремето от колониалистите, с цел да самофинансират муджахидините, борещи се със СССР. От тия хора няма да дойде нищо добро, безплодна земя на козари и магаретари, чукар връз чукара. Но пък благодарение на опиума се плодят здраво, по 5-6 деца имат.