Наред с изявленията за мир талибани бият жени и деца по улиците на Кабул

Избухнаха протести в три афганистански града: хората развяват афганистанския трикольор, символ на старата власт. Отговарят им със стрелба

Александра Маркарян 18 август 2021 в 16:23 11540 1

Снимка Getty Images

Талибаните, които снощи засвидетелстваха помилване на враговете си и желание за мир в страната, бият жени и деца по улиците на Кабул.

Свидетел на такъв побой става снощи - когато бе и миротворческата пресконференция - фотографът и кореспондент на в. LA Times Маркус Ям. Той става близо до летището в Кабул. 

Ям твърди - цитиран от Би Би Си, че е видял десетки талибани да стрелят във въздуха, да насочват оръжия към хора и да удрят с пръчки и въжета цивилни. Бруталните снимки, които публикува, са уловили, че жена и дете са били окървавени. Самият той е бил ударен, докато е снимал.

Снимка: Маркус Ян/Getty Images

В същото време днес няколко афганистански града станаха арена на протести срещу властта на превзелите държавата талибани.

Населението на ключовия източен афганистански град Джелалабад се разбунтува. Вторият по население град бе превзет от талибаните без съпротива в неделя сутринта. Завладяването му означава, че те контролират ключови пътища, свързващи Афганистан с Пакистан.

Днес на протест там бяха заснети демонстранти, които се опитват да издигнат не флага на талибаните, а афганистанското национално знаме, подкрепяни от одобрителни възгласи на минувачи. В един момент започва стрелба, за да бъдат разпръснати. Видео от протеста излъчи Би Би Си.

Поне трима загинали при протести в Джелалабад срещу талибанското управление

След като взеха властта, талибаните декларираха създаването, или по-скоро подновяването, на основаното през 1996 г. Ислямско емирство Афганистан. То използва бяло знаме с шехада (надписът гласи "Свидетелствам, че няма друг бог освен Аллах и свидетелствам, че Мухаммад е Негов пратеник!").

Вместо него протестиращите днес използваха черно-червения-зелен трикольор, символ на падналото правителство.

Официално белият флаг с черен надпис не е станал национално знаме на Афганистан. Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заявява, че по този въпрос ще има обсъждания, след които се очаква вземането на решение от бъдещо правителство.


Pajhwok Afghan News съобщава за бити журналисти, отразявали протеста в Джелалабад.

Същата форма на протест - развяване на афганистанския флаг - използваха и демонстранти в провинциите Конар и Хост.

Твърде рано е да се каже дали протестите ще се разпространят в национален мащаб, но нещата се променят бързо и талибаните са напрегнати, коментира журналист от Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

19.08 2021 в 07:13

Дайте да уточним, другаре?! Руснаците за 5 години в Сирия с 30-60 дърти самолета и съветски бомби с изтичащ срок разковаха ИДИЛ, която имаше човешки и финансов ресурс с пъти по-голям от афганските козари. Взривиха хиляди нафтовози, избиха поне 50 000 главореза. САЩ, ЮК, НАТО...и свитата им дребни треперливи чакали за 20 години в Афганистан не победиха никого, не създадоха нищо...но пък загубиха 5-10 000 човека, и похарчиха 1трлн долара, с които можеше да се изхранват всички бедстващи деца в Африка. Нещо повече, създадоха устойчив мигрантски поток към Европа, както и условия за 5-кратно увеличаване добива на опиум, който под различната форма на краен продукт на 90% се пласира именно в ЕС! И "пласмента" се държи от албанци и косовари, които същите тия наши "приятели" направиха "независими".