Светлана Тихановская призова за протест за съпричасност с Беларус на 29 май (видео)

OFFNews 26 май 2021 в 16:45 1112 0

Снимка twitter - Tsihanouskaya

Беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановская призова за публично общоевропейско демонстрация на солидарност с Беларус на 29 май.

„Призовавам международната общност да се присъедини към Глобалния протест за солидарност с Беларус на 29 май. Имаме нужда от вашата подкрепа. Разкажете на приятелите си и на целия свят за репресиите в Беларус, за политическите затворници, за Роман Пратасевич, София Сапега. #StandWithBelarus “, написа Тихановская в пост в туитър.

Кандидатът за президент, за която се смята, че спечели президентските избори на 9 август миналата година, но няколко дни по-късно беше принудена да напусне страната от беларуските служби за сигурност, публикува и видео, в което обяснява защо е важно за останалата част от Европа да се изправи и обедини.

„На този ден, 29 май, съпругът ми и известният блогър Сергей Тихановски стана първият затвотен кандидат за президент", каза Тихановская. „И това предизвика верига за солидарност и мирни протести в цялата страна. Оттам започнаха най-суровите репресии в историята на съвременен Беларус “.

„За да отбележим тази повратна точка и да изразим солидарност с беларусите, обявявам ден на глобалната солидарност с Беларус на 29 май“, добави Тихановская.

Тя продължи да изброява различни начини, по които хората могат да се включат в кампанията, призовавайки за демонстрации, изпращане на писма до беларуски политически затворници и фасадите на сградите да бъдат осветени в опозиционните цветове на бяло-червено-бяло.

„Нека покажем, че светът е с Беларус“, заключи Тихановская.

Протестите в Беларус бяха основна новина миналото лято след като хиляди демонстрираха срещу преизбирането на Александър Лукашенко за президент в избори, които според мнозина бяха фалшифицирани и истинският победител беше Тихановская.

Фокусът отново се обърна към страната след като преди дни по заповед на Лукашенко пътнически самолет на Ryanair, пътуващ от Атина до Вилнюс, беше отклонен принудително и кацна в Минск, където беше задържан опозиционният журналист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега. Този акт беше широко осъден от световната дипломация, а ЕС забрани достъпа на беларуски авиокомпании и самолети във въздушното си пространство. 

След публикуването на видеоклип, в който Протасевич прави "самопризнания" за организиране на масови безредици, адвокати и правозащитници, включително и Тихановская, коментираха, че без съмнение журналистът е бил измъчван и принуден да запише видеоклипа, което личи и от следите от насилие по лицето му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови