Столтенберг: Тръмп е привърженик на НАТО, ще изпълни ангажиментите на САЩ

ОFFNews 15 ноември 2016 в 13:44 3054 3

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква новият американски президент Доналд Тръмп да изпълни всички ангажименти на САЩ към алианса.

"Новоизбраният президент Доналд Тръм заяви по време на кампанията си, че е голям привърженик на НАТО", каза Столтенберг, цитиран от АФП, при пристигането си на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел.

Норвежецът изрази увереността си, че Тръмп ще изпълни всички ангажименти, които Щатите имат към военния алианс, "защото силно  НАТО е важно за Европа, но също така важно за Съединените щати".

Само преди дни Столтенберг публикува материал в "Гардиън", в който предупреди, че индивидуалният подход не е опция за САЩ и Европа и те трябва да работят заедно. 

Шефът на НАТО се съгласи с един от основните аргументи на Доналд Тръмп срещу настоящото състояние на военното сътрудничество - че САЩ покриват непропорционално голяма част от разходите на алианса. 

"Абсолютно съгласен съм с него, това е посланието на лидерите на САЩ от много години", коментира Столтенберг и допълни, че европейските страни инвестират повече в отбрана, което допринася до по-равно разпределение на разходите. 

В понеделник Барак Обама също потвърди, че Щатите са изпълнят ангажиментите си и няма да има отслабване в отношенията.



 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

3

Victimized

15.11 2016 в 16:32

Да, и като стане пак ситуацията от Либия, в която на натовските части от ЕС представени от Франция и Англия, им свършват мунициите на първия ден от атаката, САЩ ударно ги снабдява за своя сметка естествено.... Истината я пише дори в мизерната статийка на Уики за НАТО.

"Първоначално идеята на договора е, че евентуална атака от страна на Съветския съюз срещу някоя от европейските страни-членки или САЩ ще се третира като атака срещу самите САЩ, които имат най-голямата армия и могат да окажат най-ефективна военна намеса. "

Не е само първоначално, идеята на НАТО е САЩ да могат да разполагат оръжие и войници навсякъде из ЕС, като така стесняват обръча около вечния им враг и също така партньор във ВСВ Русия. До агресия между двете сигурно няма да се стигне, но е много освежаващо за плебеите да се чувстват в смъртна опасност, така са по-покорни и смирени...

12416

1

IBL IBL

15.11 2016 в 14:25

Стеклов да мълчи!